ППДБ

Свързани новини

31.07.2023 10:12

С 4 месеца закъснение вкараха проекта за Конституция

Видян 2077 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължаваме Промяната - Демократична България, ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха общ законопроект за изменение и допълнение в Конституцията на България с подписите на 166 народни представители.


“В парламентарната комисия по конституционни въпроси лидерите на различните формации решихме да обединим съгласуваните текстове и предложения за промени в Конституцията в един общ законопроект. Благодарен съм на всички експерти, включили се в това усилие, в резултат на което законопроектът беше внесен с подписите на 166 народни представители. С това във висока степен се гарантира наличието на мнозинство за прокарване на промените в основния закон”, заяви лидерът на Да, България Христо Иванов.


Той добави, че текстовете имат нюанси спрямо това, което ПП-ДБ вече представи преди дни. “Предстоят преговори и дискусии в комисия и пленарна зала, с които ще усъвършенстваме текстовете. Били сме опоненти с ГЕРБ и ДПС по всяка от темите. Това, че днес съумяхме да намерим съгласие, се дължи на сериозна еволюция, която не се е случила за една седмица или няколко месеца. Става дума за дълъг процес, в който всеки извървява своя път”, заключи Иванов.


„Много се радвам, че с ГЕРБ и ДПС се обединихме, че 24 май трябва да бъде национален празник, който да бъде включен в Конституцията. Това не е просто въпрос кога да е националният празник на България, тук вкарваме духа на знанието, просветата, писмеността - те да бъдат водещи за следващите поколения.


Всички трябва да знаем, че само през образование и култура, България може да бъде една напредничава европейска държава“, заяви съпредседателят на Продължаваме Промяната Кирил Петков.


В проекта на трите парламентарни сили съществува промяна и в начина на назначаване на служебното правителство.


“Предлагаме по-надеждна форма по отношение на служебното правителство. При редовното правителство Народното събрание избира кандидат за министър-председател и по негово предложение се избира съставът на правителството. Ние предлагаме при служебен кабинет президентът да си избере премиер между един от тримата - председател на НС, шеф на БНБ и председател на Конституционния съд, и по предложение на този кандидат за премиер да бъде формиран Министерски съвет. Така се създава автономност на това правителство, защото иначе то зависи само от един човек”, заяви председателят на ДСБ Атанас Атанасов.


Целия законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на България можете да намерите тук:


https://www.parliament.bg/bills/49/49-354-01-83.pdf



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог