С 216 гласа ЗА депутатите приеха оставката на премиера Николай Денков

Свързани новини

06.03.2024 11:34

С 216 гласа ЗА депутатите приеха оставката на премиера Николай Денков

Видян 540 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите приеха оставката на премиера Николай Денков. "За" гласуваха 216 от народните представители.

Министерският съвет ще продължи да работи, докато не бъде избрано ново правителство.



В началото на заседанието на парламента Николай Денков заяви:


"Вчера подадох оставката си като министър-председател. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство заработи точно преди 9 месеца - на 6 юни 2023 г.


Нека припомня около какви задачи се обединихме в декларацията преди 9 месеца. Първо - да излъчим стабилно правителство с национален мандат, около което да се формира конституционно мнозинство.


Второ министър-председател през първите 9 месеца да бъда аз, а вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел. За следващите 9 месеца министър-председателят да бъде Мария Габриел, а аз да бъда вицепремиер.


Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателя да подаде оставка, двете парламентарни групи да я гласуват и да подкрепят за следващия период предложената номинация на другата парламентарна група. Четвърто - правителството да изпълнява съгласувани законодателна и управленска програми. Пето да се подготвят и приемат промени в конституцията в диалог с другите парламентарни групи. Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран до този момент изпълняваме всички точки от тази декларация. Остава да изпълним ключовата 6 точка - да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества".


Денков подаде оставка ден преди да се навършат 9-те месеца управление на кабинета. След като оставката бъде гласувана от парламента, за което няма срок, на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС.


Предстоят преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като от ГЕРБ сложиха на масата споразумение за управление до края на мандата на това Народно събрание и механизъм за взимане на решения.


От ПП-ДБ заявиха, че ще се отзоват, а с оставката си Николай Денков заяви, че отправя още една покана за преговори, предаде БНТ.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей