Според по-ранен доклад на бизнес всекидневника "Комерсант" няколко турбини в компресорната станция "Портовая", разположена на балтийското крайбрежие на Русия, се нуждаят от обслужване. Настоящото лицензионно споразумение позволява на Siemens Energy да приеме още пет турбини за техническо обслужване преди края на 2024 г.

Свързани новини

30.07.2022 19:07

Руският енергиен гигант обясни намаляването на газовия поток към ЕС

Видян 1948 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия трябваше да намали потока на газ към Европа по газопровода "Северен поток 1" поради неизправност на турбината, заяви заместник-изпълнителният директор на "Газпром" Виталий Маркелов. Проблемите се дължат на това, че германската компания Siemens, която произвежда турбините, не е изпълнила ангажиментите си, каза той пред телевизия "Русия-24".

Досега Siemens е отстранил само една четвърт от общия брой открити неизправности, засягащи неговите турбини, каза Маркелов. В сряда операторът на "Северен поток 1" Gascade съобщи, че потокът на газ по газопровода е намалял до една пета от максималния му капацитет. Ден преди това "Газпром" предупреди, че ще трябва да спре работата на втората си турбина "Сименс" за основен ремонт.


След изключването се очакваше потокът на газ през "Северен поток 1" да не надвишава 33 милиона кубични метра на ден. Този ход бе предприет в момент, когато енергийният гигант все още чакаше друга турбина за тръбопровода, която трябваше да пристигне от Германия след техническо обслужване в Канада.

"Европейските ни партньори ни обвиняват, че сме намалили доставките на газ за Европа без достатъчно основания. Но нищо не е по-далеч от истината", каза Маркелов, като добави, че именно западните партньори на компанията "не изпълняват задълженията си - договорните задължения - за поддръжка на компресорната станция".
 
Според по-ранен доклад на бизнес всекидневника "Комерсант" няколко турбини в компресорната станция "Портовая", разположена на балтийското крайбрежие на Русия, се нуждаят от обслужване. Настоящото лицензионно споразумение позволява на Siemens Energy да приеме още пет турбини за техническо обслужване преди края на 2024 г.

"Призоваваме нашите партньори да разрешат собствените си проблеми възможно най-скоро", заяви заместник-изпълнителният директор и добави, че тогава доставките на газ за Европа "ще се нормализират за кратко време" Маркелов добави, че компанията му планира да публикува част от кореспонденцията си със западните си партньори. Някои документи бяха публикувани часове по-късно.
 
Намаляването на доставките от Русия доведе до рязък скок на цените на газа в Европа, които в сряда се повишиха с повече от 20% до над 2500 долара за хиляда кубични метра. След това европейските лидери обвиниха Русия за повишаването на цените на газа.

Миналата седмица германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Берлин вече не може да разчита на Русия по отношение на доставките на газ, което предизвика гневна реакция от страна на Москва, която заяви, че подобни изявления "са в абсолютно противоречие с реалността и историята на доставките"

Развитието на ситуацията е следствие от спор за турбина на Siemens, която е била изпратена в Канада за ремонт, но не е била върната от Отава навреме поради санкциите срещу Москва заради войната в Украйна. Газпром посочи забавянето като причина за намаляването с 60% на газовия поток през Северен поток 1 през юни. След преговори с Берлин Отава реши да използва непряк маршрут за доставка, за да избегне нарушаването на санкциите.
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец