Вълната от санкции и настоящите военни ангажименти рязко увеличиха търсенето на местни металорежещи машини в Русия, заяви пред бизнес всекидневника Комерсант Семьон Якубов, главен изпълнителен директор на RT-Capital, дъщерно дружество на държавната корпорация "Ростех".

Свързани новини

28.10.2023 16:44

Руската индустрия за металорежещи машини се стреми да възстанови славата си от съветската епоха

Видян 2042 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вълната от санкции и настоящите военни ангажименти рязко увеличиха търсенето на местни металорежещи машини в Русия, заяви пред бизнес всекидневника Комерсант Семьон Якубов, главен изпълнителен директор на RT-Capital, дъщерно дружество на държавната корпорация "Ростех".

Най-големият производител на металорежещи машини в Русия, групата STAN, премина под контрола на дъщерното дружество на Ростех за работа с неосновни и проблемни активи през 2019 г. Тогава производителят беше в тежко финансово състояние, не можеше да обслужва заеми или да изпълни поръчките от 2017 г.

През 2023 г. броят на поръчките почти се е удвоил и възлиза на 6 млрд. рубли (над 64 млн. долара), според Якубов, който заяви, че групата STAN никога не е виждала такива обеми.

"За следващата година планираме да получим поръчки за 13 млрд. рубли (139 млн. долара), като повечето от договорите вече са подписани", каза той, като отбеляза, че настоящото търсене е много по-голямо, отколкото групата може да посрещне.


Якубов добави, че в момента производителят обслужва поръчки както от военнопромишления комплекс на страната, така и от гражданския сектор.

"Започнахме да работим с държавни компании, където има голяма нужда от съвременни високопрецизни и сложни металорежещи машини", каза той и добави, че компанията планира да разшири продуктовото портфолио, за да се конкурира с чуждестранните доставчици.


Според главния изпълнителен директор преди въвеждането на санкциите за групата STAN е било невъзможно да се конкурира с чуждестранните производители, тъй като компанията е била принудена да създава металорежещи машини от нулата, докато международните големи компании са доставяли напълно произведени продукти.

"Сега имаме възможност да възродим силната индустрия за производство на металорежещи машини, каквато беше в Съветския съюз", каза Якубов, като обясни, че сега всички недружелюбни играчи са напуснали страната и държавната подкрепа е насочена към индустрията.

Понастоящем производителят управлява пет завода в Москва, Стерлитамак, Коломна, Иваново и Рязан, като през следващата година се очаква да бъде пуснат нов производствен обект, който ще се фокусира върху производството на шлифовъчни машини в Липецк.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей