Казахстан повиши тарифата за транзит на руски петрол с около 20 % от 1 януари, става ясно от съобщение на официалния уебсайт на оператора на тръбопроводи в страната KazTransOil.

Свързани новини

02.01.2024 17:31

Руска съседка повиши с 20% таксата за транзит на петрол

Видян 3738 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Казахстан повиши тарифата за транзит на руски петрол с около 20 % от 1 януари, става ясно от съобщение на официалния уебсайт на оператора на тръбопроводи в страната KazTransOil.

Мярката обхваща суровия петрол, транспортиран по 186-километровия казахстански участък на тръбопровода Туймази-Омск-Новосибирск-2 (ТОН-2). Таксата е увеличена на 11,3 долара за тон на 1000 км, в сравнение с 9,3 долара, които бяха в сила от 2018 г. Като се има предвид дължината на участъка от тръбопровода, преминаващ през Казахстан, разходите за изпомпване на петрол за транзит през територията му ще струват на Русия 2,1 долара на тон.

TON-2 има установен капацитет за пренос на 10 млн. тона петрол годишно, но проектният му капацитет достига 18 млн. тона. Тръбопроводът пренася руски петрол до нефтохимическия завод в Павлодар, най-голямата рафинерия в североизточната част на Казахстан, както и по-нататък до Китай и Узбекистан.

Според последните съобщения в медиите Русия планира да увеличи повече от три пъти потоците на петрол през ТОН-2 през 2024 г. по искане на купувачите. По-специално, през ноември узбекското министерство на енергетиката обяви, че иска да увеличи вноса си на руски нефт и нефтопродукти до 1 млн. тона през 2024 г. Тогава то отбеляза, че вносът на петрол по тръбопровода традиционно е по-евтин от доставките по железница.


Миналия месец друга руска съседка, Беларус, също обяви намерението си да увеличи транзитната такса върху руския петрол, който се транспортира през нейната територия до ЕС чрез южния участък на петролопровода "Дружба". Мярката, която беше съгласувана с Москва, предвижда повишаване на транзитната такса с 10,2 % и се очаква да влезе в сила на 1 февруари 2024 г.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец