Олег Устенко, икономически съветник на президента Владимир Зеленский, заяви пред Post. "Ще се нуждаем от повече финансова помощ, а [руският президент Владимир] Путин прави това, за да разруши единството между съюзниците. "

Свързани новини

16.12.2022 09:44

Русия унищожава икономиката на Украйна, увеличавайки разходите на САЩ и съюзниците

Видян 1332 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вашингтон съобщава, че подготвя европейските си съюзници за "най-лошия сценарий" в Украйна, намеквайки, че Киев може да се нуждае от донори, които да отделят допълнително по 2 млрд. долара на месец, тъй като руските атаки срещу ключова инфраструктура осакатяват икономиката на бившата съветска република.

Предупреждението за разходите отразява опасенията, че икономиката на Украйна може да се свие с още 5-9% през 2023 г. , след като през тази година получи удар от 33%, съобщи вестник Washington Post. Съществуват и опасения, че ако атаките на Москва се засилят, вълната от бежанци, бягащи от страната, може да срине валутата на Украйна и да постави правителството в "сценарий на Страшния съд", при който то няма да може да плаща за важни вносни стоки или да изпълнява задълженията си по външния дълг.

"Какво правите, когато не можете да отоплявате дома си, не можете да управлявате магазините, фабриките или заводите си и икономиката ви не работи?"


Олег Устенко, икономически съветник на президента Владимир Зеленский, заяви пред Post. "Ще се нуждаем от повече финансова помощ, а [руският президент Владимир] Путин прави това, за да разруши единството между съюзниците. "


Европа вече страда от енергийна криза и икономически сътресения на фона на конфликта между Русия и Украйна. Водената от САЩ кампания за налагане на санкции и изолиране на Москва доведе до рязко покачване на инфлацията и недостиг на енергия. Германия например е похарчила близо 500 млрд. долара, за да "поддържа осветлението" от началото на конфликта през февруари, като е прекратила вноса на руска енергия, съобщи Ройтерс в четвъртък.

Правителството на Зеленский очаква да се нуждае от поне 55 млрд. долара чуждестранна финансова помощ през следващата година, за да посрещне основните си разходи, съобщава WaPo. Допълнителни 2 млрд. долара месечно ще увеличат общата сума до 79 млрд. долара. В перспектива целият държавен бюджет на Украйна през 2021 г. е бил по-малко от 48 милиарда долара.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей