Мали и Русия са подписали споразумение за изграждането на рафинерия за злато в столицата на западноафриканската държава Бамако, съобщи Ройтерс, позовавайки се на малийския министър на финансите Алусени Сану.

Свързани новини

25.11.2023 16:51

Русия ще построи рафинерия за злато в Западна Африка

Видян 7320 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мали и Русия са подписали споразумение за изграждането на рафинерия за злато в столицата на западноафриканската държава Бамако, съобщи Ройтерс, позовавайки се на малийския министър на финансите Алусени Сану.

В интервю за държавната телевизия Сану заяви, че необвързващият меморандум за разбирателство предвижда изграждането на завод за преработка на злато с капацитет 200 тона годишно, който, след като бъде завършен, ще бъде най-големият по рода си в страната.

"Това ще ни позволи не само да контролираме цялото производство на злато, но и да можем да прилагаме правилно всички данъци и мита", цитира се Сану.

Документът е валиден за срок от четири години, допълни министърът, без да предостави повече подробности за сроковете на строителството.

Миналата година Мали се нареди сред четирите най-големи страни производителки на злато в Африка, след Южна Африка, Гана и Буркина Фасо, с добив на 66,2 тона промишлено злато. Макар че минната индустрия на Мали е доминирана от добива на злато, страната произвежда също диаманти, скален камък, фосфати, полускъпоценни камъни, боксит и желязна руда.


Последната сделка с Москва идва само месец след като руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом" подписа споразумение с Мали за проучване на полезни изкопаеми и "сътрудничество в областта на мирното използване на атомната енергия", включително потенциално изграждане на ядрена инфраструктура в западноафриканската държава. Това споразумение беше подписано по време на Руската енергийна седмица в Москва през октомври, където Мали също така подписа споразумение с руска фирма за изграждането на 200-300-мегаватова слънчева електроцентрала до средата на 2025 г.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей