По-рано ЕИО заяви, че очаква временното освобождаване от мита да спомогне за допълнителни доставки на яйца в Русия от страни като Турция, Иран и други държави извън СИВ на цена, сравнима с тази на местното производство.

Свързани новини

06.01.2024 07:12

Русия премахва вносното мито върху яйцата

Видян 4678 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руското правителство даде зелена светлина за безмитен внос на яйца през първата половина на 2024 г. в опит да спре рязкото покачване на цените чрез увеличаване на предлагането. Мярката влезе в сила на 1 януари и ще бъде в сила до 30 юни.

Съответният указ беше подписан от руския министър-председател Михаил Мишустин в края на декември, след като мярката беше одобрена от Съвета на Евразийската икономическа комисия (ЕИО), изпълнителния орган на блока ЕЕА, който обединява множество постсъветски държави.

Според постановлението освобождаването от мита се прилага за доставки на по-малко от 1,2 млрд. яйца.

Безмитният внос ще бъде наблюдаван от Министерството на земеделието на страната, което е натоварено с издаването на разрешения за безмитни доставки и проследяването на обемите.

По-рано ЕИО заяви, че очаква временното освобождаване от мита да спомогне за допълнителни доставки на яйца в Русия от страни като Турция, Иран и други държави извън СИВ на цена, сравнима с тази на местното производство.

Комисията подчерта краткосрочния, но необходим характер на мярката, която счита за най-целесъобразния начин за ограничаване на повишаването на цените на основните хранителни продукти през зимно-пролетния период и за избягване на недостиг. В средата на декември руският орган за контрол на безопасността на храните Росселхознадзор вече разреши на редица турски и азербайджански компании да доставят яйца за Русия, а Беларус също обяви миналия месец, че е готова да изнася излишни яйца и пилета за страната.


По данни на руската федерална статистическа служба Росстат цените на яйцата в страната се повишават от началото на юли и в края на годината са с близо 60% по-високи от тези през 2022 г. Властите обясняват скока с увеличаването на търсенето на достъпни протеини и недостатъчните обеми на производство. Търговците на дребно обвиниха производителите за повишаването на цените, докато експерти от бранша отбелязаха, че проблемът произтича от редица фактори - от общата инфлация до птичия грип, както и от нарастващото търсене преди ваканционния сезон.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни