В петък долната камара на руския парламент гласува за въвеждането на закон за строги наказания за гражданите, които разпространяват фалшиви твърдения срещу въоръжените сили на страната

Свързани новини

04.03.2022 15:33

Русия криминализира "дезинформацията" за армията

Видян 1210 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руските законодатели одобриха закон, според който в условията на военната операция на Москва в Украйна хората могат да бъдат изпратени зад решетките за срок до 15 години, ако бъдат признати за виновни за разпространяване на т. нар. фалшива информация за действията на армията.




В петък долната камара на руския парламент гласува за въвеждането на закон за строги наказания за гражданите, които разпространяват фалшиви твърдения срещу въоръжените сили на страната.




Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин изрази мнението си за този ход, като настоя, че той е необходим, "за да се защитят нашите войници, офицери, за да се защити истината".




"Буквално от утре този закон ще наложи наказание - и то много тежко - на онези, които са лъгали и са направили изявления, които дискредитират нашите въоръжени сили", твърди той.


 


 


Клеветата срещу руската армия може да доведе до глоба от почти 13 500 долара или три години затвор. Според измененията на съществуващия закон нарушител може да прекара до 15 години зад решетките за умишлено разпространение на "фалшива" информация, която нанася значителни вреди на националната сигурност.




Всеки, който призовава за антируски санкции, също може да се окаже в гореща вода. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат глоба от 5000 долара или присъда от три години затвор. По-късно в петък Съветът на федерацията, горната камара на руския парламент, прие закона, което означава, че той ще бъде изпратен на президента Владимир Путин за одобрение.


 


 


В четвъртък Володин заяви, че мярката е необходима, за да се противодейства на това, което той смята за въздействие на американската дезинформационна кампания.


 


 


"Американските социални мрежи, контролирани от Вашингтон, започнаха информационна война срещу Русия", настоява той. "Не можем да не реагираме на случващото се. Необходимо е да се вземе решение за борба с разпространението на фалшива информация. За нас е важно споделената информация да е вярна, а тези, които я създават и разпространяват, да носят отговорност", пише Володин.


 


  © РИА/Константин Михалчевски


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.03.2022 17:39

    Доживяхме. Първите санкционирани трябва да са Путин, Лавров, Захарова и Песков. После и останалите.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.