Войната в Украйна е причината за кризата с разходите за живот в Германия, заяви министърът на външните работи Аналена Баербок в интервю за вестник Bild.

Свързани новини

23.07.2023 08:00

Русия е виновна, че германците не могат да си позволят почивки: Берлин

Видян 29339 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Войната в Украйна е причината за кризата с разходите за живот в Германия, заяви министърът на външните работи Аналена Баербок в интервю за вестник Bild.

Запитана за обяснение на последния ангажимент на Берлин за военна помощ на Киев, докато Германия страда от рязко покачваща се инфлация, която кара хората да намаляват разходите си, като например за почивки, Баербок заяви, че "едното няма нищо общо с другото". Тя твърди, че не военната помощ за Украйна тежи на джоба на германците, а военната офанзива на Русия.

"Тази руска агресивна война е не само причина за катастрофалната ситуация в Украйна... но е и причината световната икономика да изпадне в нова криза след [Ковида-19], гладът в света да се увеличи, да сме в икономическа рецесия и в Европа, защото се направихме независими от руския газ и петрол", заяви Баербок.


 "С други думи, на всички, които сега казват: "Направете нещо за инфлацията", отговарям: "Това е една от причините, поради които тази война трябва да спре."

Баербок каза, че фактът, че хората нямат достатъчно пари, за да отидат на почивка, наранява и нея, но призова хората "да внимават да не започнем да отвръщаме поглед от това, което се случва в Украйна, когато говорим за почивки, защото тази война не е оставила и нас незасегнати".

"Изправянето на страданията в Украйна срещу социалните помощи в Германия не е от полза за никого тук, в Германия, който има малко пари. И това би било подигравка с народа на Украйна", заяви тя.


Берлин открито подкрепя Киев в конфликта с Москва, а по-рано тази седмица финализира още един пакет военна помощ за Украйна на стойност 700 млн. евро (786 млн. долара). Германският канцлер Олаф Шолц заяви тази седмица, че страната му очаква да предостави на Украйна оръжейни доставки на обща стойност 19 млрд. долара до 2027 г.


 Германската общественост обаче е все по-предпазлива към военната подкрепа за Киев, а Германия изпада в рецесия в началото на 2023 г. на фона на рязко покачващата се инфлация. През декември 2022 г. социологическо проучване на YouGov показва, че 45% са против изпращането на германски бойни танкове Leopard 2 в Украйна. През февруари тази година почти две трети от анкетираните германци се обявиха против предоставянето на Киев на изтребители.

На партиен митинг в Бранденбург миналия месец Шолц беше освиркан и освиркан заради усилията му да изпрати военна помощ на Украйна, като присъстващите го нарекоха "подстрекател на войната" и поискаха "мир без оръжия".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог