Свързани новини

07.09.2009 17:01

Режат лентата на новата отсечка на метрото

Видян 1638 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Утре официално ще бъде прерязана лентата на новия участък от метрото в София – от площад „Св. Неделя” до стадион „Васил Левски”. Така ще се свърже движението от ж. к. „Младост” до ж. к. „Обеля”. Проектът е започнат през 1979 година, дълго преди падането на Берлинската стена и членството на бившата вече комунистическа страна в ЕС, посочва в нарочен материал АФП. Отделни по-къси отсечки бяха открити през 1998 година и през месец май тази година, припомня агенцията. 


Очакванията на общината са линията „Младост” - „Люлин” да обслужва около 200 хил. души на ден, каза и.д. кметът на София Минко Герджиков, цитиран от Фокус. Това по думите му е над 10% от целия трафик.


Подземната железница прави възможно да пресечете града за скромните 20 минути, което няма как да се случи с автобус, тролей или трамвай. Така ще се редуцира трафикът, което едно от предимствата на метрото. Другото удобство е, че над 70 хил. тона вредни емисии в София ще бъдат спестени чрез намаляването на броя на колите, които се движат, каза още Герджиков.


Изграждането на отсечката „Света Неделя” - Стадион „Васил Левски” започна през 2005 година. „При изграждането на участъка имахме доста сериозни затруднения“, признава днес и.д. кметът.


Наред с откритите археологически разкопки и дори един самолет, който е паднал още през ІІ Световна война, имаше и други причини за забавянето. Както 19` писа, при строителството имаше и отклонение на трасето с 20 сантиметра, което също забави строителните работи. Друг проблем беше пропукването на сгради в центъра. Най-много пострада Централният военен клуб, поражения имаше и за сградите на австрийското посолство и на БАН.


Изпълнителят, японската корпорация „Тайсей“, беше глобена с близо пет милиона долара за забавянето на строителните работи в участъка от стадион „Юнак“ до метростанциято при хотел „Шератон“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни