ВАС остави в сила решението на Административен съд – Благоевград за ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград (ЮЗУ) Борислав Юруков, съобщиха от съда. Решението е окончателно.

Свързани новини

05.04.2024 15:39

Ректорът на ЮЗУ си е одобрявал хонорари, но обвинението на Антикорупционната комисия е неясно: ВАС

Видян 423 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ВАС остави в сила решението на Административен съд – Благоевград за ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград (ЮЗУ) Борислав Юруков, съобщиха от съда. Решението е окончателно.

Административното дело е образувано по касационна жалба на КПКОНПИ против решението на първоинстанционния съд, с което е отменено Решение от 07 юли 2021 г. на Антикорупционната комисия. С него е установен конфликт на интереси на Борислав Юруков. Той, в качеството си на ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“, през периода декември 2017 г. – декември 2020 г. е издавал в свой частен интерес множество заповеди. Юруков е определял за себе си допълнителни трудови възнаграждения (ДТВ).

На ректора са наложени две глоби, всяка по 5000 лв. и са отнети в полза на държавата получените материални облаги от конфликта на интереси в общ размер 142 300 лв., както и нетното дневно възнаграждение, получавано от жалбоподателя за времето на конфликта в общ размер 16 876, 54 лв., пишат от ВАС.

Върховните магистрати приемат за правилен извода на първоинстанционния съд за допуснато от Антикорупционната комисия съществено процесуално нарушение. От една страна, не става ясно за колко деяния е санкциониран ректорът, от друга страна - правната квалификация на нарушенията противоречи на описанието им в обстоятелствената част.

Според ВАС има съществено процесуално нарушение и се ограничава правото на защита на адресата. От една страна, и се възпрепятства извършването на съдебен контрол за законосъобразност на оспорвания акт, от друга, което е самостоятелно основание за отмяната му, пишат върховните магистрати.

С тези мотиви ВАС оставя в сила решението на първоинстанционния съд. По делото има особено мнение на съдия Тодор Тодоров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева