Свързани новини

07.07.2021 11:51

Ректорът на ЮЗУ сам си дал 142 хил. лв. бонуси

Видян 1863 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Ректорът на Югозападния университет Неофит Рилски Борислав Юруков е уличен в конфликт на интереси, защото е дал бонуси сам на себе си, съобщиха от антикорупционната комисия КПКОНПИ. Става дума за общо 142 300 лв., които ръководителят на ВУЗ-а е взел по силата на заповеди, подписани от самия него. С решението на КПКОНПИ Юруков е глобен с 10 хил. лв. и му се отнемат взетите като бонуси пари. То не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.


Историята с бонусите бе разказана преди няколко месеца от Сега. Данните за допълнителните средства излязоха след проверка на образователното министерство.


Според КПКОНПИ от декември 2017 г. до декември 2020 г. Юруков е подписал общо 21 заповеди, с които е определял допълнителни възнаграждения на преподаватели и административен персонал в ЮЗУ. Той е дал допълнителни пари и на себе си. Според комисията ректорът е следвало да се отведе от взимането на решение, което засяга лично него.


Пред комисията Юруков е заявил, че не е взeмал решенията еднолично.


"В по-голямата си част заповедите на ректора са издадени въз основа на решения на Ректорския съвет, който има само помощни и консултативни функции и няма правомощия да взема такива решения. Единственият оторизиран да взема решения и да издава заповеди е именно ректорът. Индивидуализирането на допълнителните възнаграждения е извършено в утвърдените от проф. Юруков списъци, в които фигурира и неговото име", пишат от КПКОНПИ.


От комисията добавят, че по сходен казус Върховният административен съд вече се е произнасял, че има конфликт на интереси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 07.07.2021 21:40

    Е, и? Къде е тук новината? Ще бъде новина ако го принудите да ги върне.

  • 001 съд и конфискация 07.07.2021 12:24

    Как няма да е милионер този менте професор като е превърнал ЮЗУ в търговски център за продажба на дипломи. Заради такива престъпници на такива висши позиции образованието е унищожено и имаме неграмотни калинки, но с множество дипломи!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец