Свързани новини

17.04.2014 15:16

Реформаторите и ГЕРБ обсъдиха как ще управляват

Видян 1029 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да се търси съгласие кога да са следващите парламентарни избори. За това настояха от Реформаторския блок на среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Срещата между формациите изненадващо бе открита за медиите.

Кънев иска да се разберат всички партии кога ще са следващите парламентарни избори, за да се снижи напрежението в обществото, предава нюз.бг.


 


Ние виждахме изборите вчера, но няма да стане, очевидно няма да са и две в едно, защото няма време. Калните кампании започнаха. Вече години сме в кампания, изтъкна лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Три четвърти от инвестициите са загубени. Увеличава се и безработицата, притеснени са Реформаторите. В ЕС вече имало настроения България да е в периферията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Изборният кодекс е направен така, че да няма избори 2 в 1. Кога ще са следващите предсрочни избори ще зависи от нашето и вашето представяне на европейския вот.

Европейският дебат няма да го има, опасява се той. Не съм оптимист, че от резултатите от изборите ще следва автоматично дата за предсрочни избори, каза Борисов.

Според него предсрочен вот може да има октомври, ноември, когато кабинетът няма да може да си върже бюджета и премиерът Пламен Орешарски обясни в какъв батак е държавата.

Това, което се нарича политическа отговорност, у тези хора го няма, при тях няма морал, няма феърплей, няма го джентълменското, категоричен е лидерът на опозицията.

Отливът на инвестиции Борисов обясни с виц: „Инвеститорите бягали, защото чакали ГЕРБ да се върнат на власт".

Той критикува енергийната политика на кабинета, който задължава НЕК заради минимално намаление на тока. Борисов пращал и депутатите си в МИЕ за информация за дълговете на националната компания, но такава не им давали.

Лидерът на опозицията подчерта, че е редно да се успокои държавата като се посочи дата за предсрочен вот. Реформаторите ще водят преговори и с управляващите, макар да не са оптимисти, че консенсус за предсрочен вот ще бъде постигнат. Пожелавам ви успех в преговорите по дата, ще бъдем доволни, каза Бойко Борисов.

Реформаторите настояват да се постигне консенсус какво ще се прави и след изборите за нов парламент - да се спрат партийните назначения, съдебната система да е приоритет, изкореняване на монопола в медиите и т.н.

„Ние смятаме, че трябва да има едно правителство, което да изчисти тези въпроси и после да подаде оставка, за да види дали доверието на гражданите е малко вдигнато", предлага Радан Кънев.

„Държавата се прави с хора", заяви от своя страна Меглена Кунева.

Държава, по думите й, не може да се прави без образовани, здрави и добре облечени хора. Никой не влиза в дом, в който хората се карат, смята лидерът на „България на гражданите".

Тя поиска еднозначен отговор в близко бъдеще ГЕРБ подкрепят ли идеята България да бъде основател на европейски енергиен съюз, заедно с Полша. Идеята е да се купува газ на еднакви цени от всички в ЕС. Темата бе обсъдена с президента Росен Плевнелиев.

Бойко Борисов веднага „прегърна идеята" и обясни, че като премиер е поставял въпроса на Европейски съвет защо ЕС няма обща енергийна политика. Много държави обаче били против. Според лидера на опозицията има нежелание да се говори по тази тема.

По думите на Бойко Борисов има огромни възможности страната ни да бъде износителка на газ заради огромните газови находища, разработени в предишното управление.

Лидерът на опозицията си пожела при следващо дясно управление да се направи референдум поне 1 евро от газовите печалби да отиват за домакинствата. Ние сме с две ръце за енергиен съюз, каза той.

Бойко Борисов сподели и гнева си, че премиерът Пламен Орешарски „набълбуква" държавата с дългове. Лидерът на ГЕРБ коментира иронично „износа" на български капитали към Виетнам, където министър-председателят откри първия български ресторант. В тази връзка той предложи на партиите от Реформаторски блок един ден заедно да открият "едно ресторантче" във Виетнам или Камбоджа.

Радан Кънев обаче изтъкна по повод общата енергийна политика, че българската десница трябва да е готова да се конфронтира с партньорите си в ЕНП, които искат Европарламент на Еврозоната. Никой сам не е достатъчно силен, посочи лидерът на ДСБ и каза, че именно заради търсене на съюзници на родна почва, за да се отстоява националния интерес в ЕС.

Лидерът на ГЕРБ настоя, ако Реформаторите вземат властта, да не спират газовите ни находища. Подкрепа за подкрепа, поиска Бойко Борисов.

Меглена Кунева се намеси и настоя повече средства за образование и иновации включително и в добива на газ. Науката и иновациите трябва да са в центъра на усилията на държавниците ни, според нея.

Томислав Дончев пък постави въпроса за русофилството и русофобството, изтъквайки, че мястото на България е в Европа, въпреки културната ни близост до Москва. Бойко Борисов каза, че ориентацията на страната ни зависи от полетите на българите - сега са към САЩ и Западна Европа. Когато повече българи започнат да пътуват на Изток към Русия, по думите на лидера на ГЕРБ, страната ни също ще се ориентира в тази посока.

Трябва да се стремим към устойчива политика, настоя и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той настоя дебат по отделните секторни политики.

Да сме най-умната нация в Европа и голям износител на газ, с тези споделени мечти завърши срещата на ГЕРБ и Реформаторския блок.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец