Населението на Япония непрекъснато намалява след икономическия бум през 80-те години на миналия век и според последните правителствени данни през 2021 г. е било 125,5 милиона души.

Свързани новини

03.03.2023 17:00

Раждаемостта в Япония спада до рекордно ниски нива със задълбочаване на демографската криза

Видян 1911 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броят на регистрираните раждания в Япония е спаднал до рекордно ниско ниво през миналата година - поредната тревожна статистика в продължаващия от десетилетия спад, който властите на страната не успяват да обърнат въпреки огромните си усилия, предаде CNN.

Според статистически данни, публикувани от Министерството на здравеопазването във вторник, през 2022 г. в страната са се родили 799 728 деца, което е най-ниският брой в историята и първото понижение под 800 000. През последните 40 години този брой е намалял почти наполовина; за сравнение, през 1982 г. в Япония са регистрирани повече от 1,5 милиона раждания.

През миналата година Япония отчете и рекордно висок брой смъртни случаи след войната - над 1,58 милиона.


Повече от десетилетие смъртните случаи в Япония са повече от ражданията, което представлява все по-голям проблем за ръководителите на третата по големина икономика в света. Сега те се сблъскват с нарастващ брой възрастни хора, както и с намаляваща работна сила, която да финансира пенсиите и здравеопазването, тъй като търсенето от страна на застаряващото население нараства.

Населението на Япония непрекъснато намалява след икономическия бум през 80-те години на миналия век и според последните правителствени данни през 2021 г. е било 125,5 милиона души.


Коефициентът на раждаемост от 1,3 е далеч под коефициента от 2,1, необходим за поддържане на стабилно население при липса на имиграция.


Страната има и една от най-високите продължителности на живота в света; според правителствени данни през 2020 г. почти един от 1500 души в Япония ще бъде на 100 и повече години.

Тези обезпокоителни тенденции накараха министър-председателя Фумио Кишида да предупреди през януари, че Япония е "на ръба на невъзможността да поддържа социални функции"

"Мислейки за устойчивостта и всеобхватността на икономиката и обществото на нашата страна, ние поставяме подкрепата за отглеждането на деца като най-важната ни политика", каза той и добави, че Япония "просто не може да чака повече" при решаването на проблема с ниската раждаемост.


Високите разходи за живот в Япония, ограниченото пространство и липсата на грижи за децата в градовете затрудняват отглеждането на деца, което означава, че все по-малко двойки имат деца. Освен това градските двойки често са далеч от разширеното си семейство в други региони, което може да им окаже подкрепа.

Според проучване на финансовата институция Jefferies през 2022 г. Япония е класирана на едно от най-скъпите места в света за отглеждане на дете. И все пак икономиката на страната е в застой от началото на 90-те години на миналия век, което означава отчайващо ниски заплати и слаба мобилност за издигане.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 04.03.2023 17:58

    002, теб пък какво те хебеца колко са измрели в Европа? Ти гледай нашия двор. Ковида, както и ваксините, са създадени за цигани и негри, за смесените с тях и за терминално болни -2 млн. негря с генетични заболявания очистиха сашките. Ще кажеи, млад човек, на 30г умрял от ковид или ваксина. Това, че някой е млад и на крака не означава, че е здрав. Може да си на 15 и да имаш диабет, може да си на 50 и да нямаш, може да си на 5 и да имаш рак, може да си на 80 и да нямаш... Друг въпрос е, че хора с тежки генетични или автоимунни заболявания не трябва да се раждат - къде е принеталния контрол?

  • 002 Anonimen 04.03.2023 17:13

    официално 50663 починали от ковид ваксите в Европа и 5315063 увредени от тях, убийцата урсула се развява на свобода, както и нашите рекламатори на отровните ваксини, вие ни занимавате с разни кокошкари и не смеете да кажете истината.The European (EEA and non-EEA countries) database of suspected drug reaction reports is EudraVigilance, verified by the European Medicines Agency (EMA), and they are now reporting 50,663 fatalities, and 5,315,063 injuries following injections

  • 001 Anonimen 03.03.2023 21:07

    Е, И??? Много хубаво, че популацията им намалява по естествен, а не крими-начин. Островите са пренаселени,не е зле населението да се поразреди и да има простор за всички. Хайде да не плачем на чужд гроб, демографската катастрофа е у нас - планирана и реализирана от икономическия и политическия "елит" за които пък вие ще гласувате да ни довърши.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог