Свързани новини

24.10.2018 17:40

Радан: Обясненията за доплащането от пациентите са цинизъм

Видян 2888 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Изказване на шефа на болницата Света Екатерина проф. Генчо Начев  стана повод за гневен коментар от страна на Радан Къдев. „Проф. Начев обяснява по БНТ, че доплащането “от джоба” в болниците било най-добрата форма на контрол. Твърдение, съдържащо дълбини на лъжа, цинизъм и нахалство”, написа Кънев в социалната мрежа Фейсбук..


    Юристът изтъкна няколко аргумента, с които обори подобно становище.


„Първо, пациентът няма да знае дали се нуждае от определена манипулация. Ако болницата го лъже (презумпция, която прифесорът явно приема спокойно...), той няма нито познание, нито избор”, посочва Кънев.  Като втори пункт той подчерта, че контролът е функция на държавата. „Именно контролът, не лечението. Прехвърлянето на това задължение върху пациента сега е гарнирано с още едно - да си плати за лукса, че сам контролира лечението си?”, с удивление констатира бившият лидер на ДСБ. „Господин професоре, ние и сега доплащаме. Защо не упражняване ефективен контрол?”, запита Кънев.


„Медицината е на добро ниво у нас, но здравеопазването не е на особено добро ниво”, отбеляза самият Начев в ефира на БНТ.  


    Тази седмица стана ясно, че  клиниките ще трябва да спазват и финансов стандарт и да лекуват само с най-евтините медикаменти, въпреки че от джоба ни вземат 1/2 млрд. повече за здраве, постанови  Надзорният съвет на НЗОК.


    Според Начев въвеждането на разходна ефективност значи "съотношение между цена и ефект върху заболяването". Той увери, че от Касата ще се плаща не най-ниската цена замедикаменти, а за това лекарство, за което има доказателства, че има ефект на фона на цената си (т.е. все пак възможно най-евтиния вариант).


Професорът отбеляза  редица положителни според него неща в проектобюджета  за здравеопазване. „Повечето пари в бюджета за здраве са добре”, заяви той.


Припомняме, че проф. Генчо Начев е най-богатият болничен директор у нас, което показват годишните декларации на управителите на лечебни заведения, които работят с НЗОК. Мултимилионерът от държавна заплата притежава 15 апартамента и къщи, 514 декара гора и три коли, като едната от тях е Порше. Кардиохирургът е декларирал налични 70 000 лв., а на влог държи 4 млн. лв., 350 000 евро и 567 000 долара. Отделно проф. Начев притежава дялове от дружества, вложил е над 1 млн. лв. в инвестиционни фондове и има акции в три поликлиники в Унгария, Полша и Хърватска.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    КОНПИ НЯКОГА ЩЕ ПОЖЕЛАЕ ЛИ ДА РАЗБЕРЕ КАК СЕ Е ПОЯВИЛО ТОВА ИМАНЕ, ПРИ ЕДНАТА ЗАПЛАТА В НАЧАЛОТО, КАТО И ТОЗИ Е БИЛ ДОКТОР ПРИ СОЦИАЛИЗЪМА? И НЕ ПИШЕ ЛИ В КОНСТИТУЦИЯТА, ЧЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО, ИЛИ БЪРКАМЕ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог