"Всяко използване на ядрено оръжие в Украйна ще промени коренно характера на конфликта", каза Столтенберг.

Свързани новини

26.10.2022 15:25

Путин не трябва да използва "фалшиви" твърдения за "мръсна бомба" като претекст за ескалация: НАТО

Видян 1428 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Недоказаното твърдение на Русия, че Украйна планира да използва "мръсна бомба" на своя територия, е "прозрачно невярно" и не трябва да се използва от Кремъл като претекст за ескалация на войната", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция във вторник.

"Сега Русия лъжливо твърди, че Украйна се готви да използва радиологична мръсна бомба на собствената си територия", каза той. "Съюзниците от НАТО отхвърлят това прозрачно невярно твърдение. Русия често обвинява другите в това, което самата тя възнамерява да направи. Вече сме виждали този модел - от Сирия до Украйна. Русия не трябва да използва фалшив претекст за по-нататъшна ескалация. "

Столтенберг определи твърденията като "безразсъдни и безотговорни"

Мръсната бомба е оръжие, което съчетава конвенционални експлозиви като динамит и радиоактивен материал като уран.


Често го наричат оръжие на терористите, а не на държавите, тъй като е предназначено по-скоро за всяване на страх и паника, отколкото за ликвидиране на военни цели.

"Всяко използване на ядрено оръжие в Украйна ще промени коренно характера на конфликта", каза Столтенберг.

"Президентът на Русия Путин знае, че ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води. Те също така знаят, че ще има тежки последици", добави той.

"Досега не сме забелязали промени в ядрената позиция на Русия, но, разбира се, следим много внимателно, бдителни сме и сме готови да действаме, ако е необходимо. Най-важното сега е да изпратим послание на Русия, че тя, разбира се, не бива да използва ядрено оръжие в Украйна. "


От своя страна, заместник-постоянният представител на Москва в ООН Дмитрий Полянски заяви, че "Киев може би отлага предполагаемата си програма за "мръсна бомба", след като Русия я разкри, заяви във вторник заместник-постоянният представител на Москва в ООН Дмитрий Полянски.

През последните няколко дни руски официални лица, включително министърът на отбраната Сергей Шойгу, обвиняват Киев, че подготвя атака под фалшив флаг с използването на "мръсна бомба". Украйна категорично отхвърли твърденията на Москва.

"Ако четете украинските канали на Telegram, ще видите, че в украинските управляващи кръгове в момента има много шум заради кампанията, която започнахме, и има много признаци, че се опитват да прекратят тази програма", каза Полянски, цитиран от РИА Новости.


 Във вторник министърът разкри, че Украйна е поканила инспектори на МААЕ да дойдат и да "докажат, че Украйна няма мръсни бомби, нито планове за разработването им"

"Доброто сътрудничество с МААЕ и партньорите ни позволява да осуетим руската дезинформационна кампания за "мръсна бомба" - каза Кулеба.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик, коментирайки въпроса, заяви, че "всички страни трябва да избягват всякакви действия, които биха могли да доведат до грешни изчисления и ескалация на този вече опустошителен конфликт".


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби