Свързани новини

26.04.2013 13:38

Проверки преди празниците

Видян 988 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във връзка с наближаващия Великден, само за този  месец инспекторите от Агенцията по храните са  извършили близо 4500 допълнителни проверки в страната. Проверяват се предимно обекти за производство и търговия с храни, препакетиращи центрове за яйца и заведения за обществено хранене, предаде БНТ. До момента няма затворени обекти, но са издадени над  20 акта за нарушения, свързани с неправилно съхранение на бързо развалящи се продукти, както и предлагане на храни без документи за произход.

Тази година няма особена промяна в цените на основните стоки за Великден. Агнешкото може да се  купи на цена около 11 лева килограма, макар че има   магазини, където се предлага за 17,18 лева. При проверката си днес инспекторите попаднаха на лошо съхранявано агнешко. Изискването при охладеното е от 0 до 4градуса, а замразеното - минус 18.

Силвия Каменова - инспектор в Областна дирекция, град София, БАБХ: "Друго грубо нарушение е липсата на  маркировка върху  месото. В момента под забрана са  около 60 кг агнешко месо. Иначе агнешко по магазините има достатъчно.


За разлика от предишни години сега пазарът е залят с месо, а и цените са по-нормални, вероятно  заради голямото предлагане."

Има още седмица до Великден, но едва ли ще вдигнат цените, тъй като предлагането е голямо.

Другата важна стока по Великден - яйцата, също са в изобилие. Някои търговски вериги предприемчиво вече  ги предлагат на промоция. При яйцата най-важното е да бъдат съхранявани в хладилник и да имат печат от няколко цифри, които дават достатъчно  информация. Купувачи днес се оплакаха, че са  попаднали на яйца без печат.

 "6 яйца, бели, разкошни, добре опаковани, но  нямаха печат. Смятам, че това е крайно нередно. Що се отнася до козунаците, най-важно е да четем внимателно етикета, където има информация за  съставките, използваните бои и консерванти", разказа домакиня.

За да са  сигурни какво ще сложат на трапезата, мнозина предпочитат домашния козунак, колкото и да е трудоемко приготвянето  му.

Инспекторите към Агенцията по безопасност на храните   ще продължат извънредните проверки и след Великденските празници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец