Свързани новини

26.11.2021 09:25

Проф. Минеков се срещна с френската министърка на културата Розлин Башло

Видян 1947 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на културата проф. Велислав Минеков, който е на двудневно посещение в Париж, се срещна с френската министърка на културата Розлин Башло. Двамата разговаряха относно възможности за сътрудничество между страните ни в областта на културното наследство. В срещата участваха началникът на кабинета на министър Минеков доц. д-р Борис Данаилов, извънредният ни и пълномощен посланик във Френската република Николай Милков и Асен Кръстев, съветник в посолството ни.

В началото на разговора и двете страни изразиха задоволството си от избирането на България за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО. В духа на тези разговори беше обсъден въпросът за съвместната работа по проекта за създаването на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в близост до гр. Созопол. Министър Минеков сподели с министър Башло за проведените от него разговори с Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция у нас и с вицепрезидента ни Илияна Йотова, по време на които е била обсъждана възможността за създаване на Световен културен център на созополския остров „Св. св. Кирик и Юлита”. Министър Минеков уточни, че Министерството на културата търси подходящо финансиране от европейските фондове за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на острова, като преди това се очаква и план за консервация и реставрация, за да може да бъде изготвен и план за управление на обекта. Припомняме, че през м. август т.г. министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министър доц. Пламен Славов разговаряха в тази връзка заедно с областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев и археолози.

На днешната среща министрите Минеков и Башло се съгласиха да изготвят заедно и окончателен вариант на Меморандум за съвместна работа по проекта.

С реализацията на проекта за създаване на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ се цели да бъде предложена необходимата инфраструктура за популяризиране на културното наследство и изкуства, както и за разширяване на техния международен обмен. Центърът ще бъде едновременно място за срещи на творци и ще предлага условия за тяхното развитие, както и  ще допринесе за развитие на националния и международния туризъм.

 Министър Минеков и министър Башло обсъдиха и българо-френския проект „Обучение на български архитекти в областта на опазване на културното наследство“ - единственото подобно обучение на Балканите с участието на френското Училище „Шайо”, в партньорство с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Министър Минеков подчерта колко е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби