Свързани новини

11.12.2020 11:14

Проектозаконът няма да помогне на бранша, ще го затрудни: Асоциация Български трюфел

Видян 1691 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Проектозакон, регламентиращ лова на трюфели и създаването на култивирани градини за скъпия деликатес, създаде напрежение в бранша и опасения, че става въпрос за разчистване на конкуренцията в този вид дейност, съобщава БНР.

Между 20 и 30 000 души в България се прехранват с лов на трюфели или отглеждане на култивирани трюфели. Официален регистър няма, но има няколко сдружения с претенции да представляват бранша. Един от най-сериозните проблеми, с които се сблъсква този бранш, са алчните аматьори и търговци, които събират трюфели в разрез с всички правила и безогледно унищожават находищата им. Затова и ловците на трюфели са категорични – закон трябва да има. И проект на закон се появява - даже два, все разработени зад гърба на заинтересованите от бранша. В крайна сметка в парламента влиза проектът на Обединените патриоти, без обществено обсъждане.

Така изготвеният закон няма да помогне на бранша, напротив – ще го затрудни, смята Димитър Димитров, председател на Асоциацията „Български трюфел”.


„Не ни поканиха, не знам защо беше тази тайнственост“, коментира той пред БНР. Димитров открива в текстовете фрапантни, дори странни неща. „Защо са направени така… Необяснимо. Може би има нещо скрито, което не го разбираме”, изтъква той.

Проектът не помага нито на ловците на трюфели, нито на търговците, нито на култиваторите и не е насочен към никого, уточнява Димитър Димитров. „Не мога да разбера какво точно искат да направят с този закон.“

Според него едно от нелогичните и абсурдни неща в проектодокумента е поставянето на горна граница на допустимия добив от декар при култивираните трюфели. Как ще ти казват колко да добиваш, при положение, че си вложил над 1000 евро на декар, за да


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци