Продажбите на шампанско във Франция са намалели с повече от 20 % тази година поради рязкото покачване на цените на пенливата напитка, съобщи телевизионният канал BFM Business.

Свързани новини

23.12.2023 07:40

Продажбите на шампанско във Франция спадат с 20% за една година

Видян 6210 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продажбите на шампанско във Франция са намалели с повече от 20 % тази година поради рязкото покачване на цените на пенливата напитка, съобщи телевизионният канал BFM Business.

Средната цена на литър шампанско се движи около 30 евро (32 долара), което кара французите да избират алтернативи като елзаски кремант и просеко, които са до пет пъти по-евтини.

"Шампанското преживява трудни времена, защото е твърде скъпо за много французи", заяви пред медиите Доминик Шелхер, главен изпълнителен директор на кооператива за търговия на дребно Systeme U. "Други пенливи вина, като Cremant d'Alsace, са във възход."

По-рано тази година Френският комитет по шампанско прогнозира, че производството на пенливата напитка в страната ще намалее с около 6% до 130 млн. бутилки до 2023 г., в сравнение със 138,4 млн. бутилки през 2022 г.

Организацията също така прогнозира, че продажбите и износът на шампанско ще отбележат драстичен спад през тази година, притиснати от инфлацията и връщането към по-типични тенденции след рекордното търсене през последните две години, дължащо се на отмяната на ограниченията, свързани с пандемията.


Ако тенденцията, наблюдавана през първите 11 месеца на настоящата година, се запази и през следващите седмици, продажбите на шампанско може да намалеят до 110 милиона бутилки за цялата 2023 г., което ще бъде най-ниското ниво от години насам.

Инфлацията във Франция, която достигна своя връх от 6,3 % през февруари и се покачва от края на 2020 г., засегна особено силно храните и енергията. Въпреки че през последните месеци инфлацията започна да намалява и през ноември възлезе на 3,4%, цените на храните във Франция продължават да се увеличават.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.12.2023 23:06

    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може-----> mub.me/bioex

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни