Свързани новини

23.11.2021 09:54

Продължаваме безплатната подмяна на стари печки: Фандъкова

Видян 1190 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Продължаваме безплатната подмяна на стари печки на дърва и въглища с по-екологично гориво. 5000 са домакинствата, които вече са включени в програмата. Над 1000 са новите заявления, които получихме.
 Благодаря на гражданите за активността и желанието да сменят старите си печки. Без тяхното желание не можем да се справим, а проучванията показват, че над 30% от запрашеността през зимата в София се дължи на отоплението на дърва и въглища.
 По делото за въздуха, Столичната община ще изпълни всички 4 анализа, които съдът ни възлага да направим. Възложила съм до 6 месеца да се въведе и първата ниско емисионната зона за автомобили в София, също определена от съда.
 Моето решение е да не обжалваме решението на съда. Разправии и препирни по темата с въздуха не трябва да допускаме, това е най-важната тема за София, защото касае здравето на хората и се нуждаем от обединени усилия, а не от преследване на други цели.
 Важно е, че съдът потвърждава всички мерки, които изпълняваме в Програмата за подобряване на качеството на въздуха в периода 2021 – 2026. С решението е потвърдена и тенденцията за намаляване на дните със замърсяване, и на концентрацията на ФПЧ, но за постигане на всички норми има още много работа, която изисква усилия от всички на местно и на национално ниво. За тази задача е нужно обединение на местната власт, гражданите, неправителствените организации, Министерство на околната среда и водите и парламента.
 Не приемам твърдението за бездействие по отношение на въвеждането на стимули за гражданите за използване на алтернативни незамърсяващи методи за отопление, защото това е програма, по която се вижда, че работим.
 Обръщам внимание на това, че при монтажите на новите печки има хора, които споделят, че са притеснени от повишаването на цените на тока, природния газ и недостига на пелети. До момента 84 домакинства се отказаха.
Не трябва да позволяваме връщане назад в този процес и затова е важно е да се намери механизъм на национално ниво за решаване на проблема с цените на горивата", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.



снимка - Аделина Ангелова


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.