Свързани новини

13.01.2010 13:12

Приключват 3 дела в ЕСПЧ по жалби срещу България

Видян 2232 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството одобри проектите на едно приятелско споразумение и две едностранни декларации по жалби срещу България в Европейския съд по правата на човека, предаде БГНЕС.


Едностранни декларации се правят в случаите, когато ЕСПЧ е отправил предложение към страните за приключване на делото с приятелско споразумение, посочил е сумата за обезщетение, но жалбоподателят е отхвърлил предложението. Приятелското споразумение и едностранната декларация слагат край на делото и със заплащане на обезщетението случаят се закрива.
Приятелското споразумение ще се сключи с Андон Андонов, който се оплаква от нарушено право на справедлив съдебен процес в разумен срок, на ефективно вътрешноправно средство за защита и на необезпокоявано ползване на личните притежания. Случаят е свързан с продължило повече от седем години наказателно производство, водено срещу жалбоподателя във връзка с причиняване на телесни повреди поради непредпазливост при шофиране. Съдът предлага да му се изплати обезщетение от 1200 евро.
Едностранните декларации са по жалбите на Праматарова и други и на Георги Антонов срещу България. Нарушенията са свързани с прекомерна продължителност на водени съдебни процеси.
През ноември 1997 г. Катя Праматарова, Атанас Праматаров, Лилия Деянова и Георги Попов подават молба до кмета на Пловдив за възстановяване на собствеността върху наследствени имоти. Молбата е отхвърлена, а последвалият иск е разгледан пред две съдебни инстанции и е отхвърлен с окончателно решение на ВАС от март 2005 г. Общата продължителност на административното производство обхваща период от над седем години. Съдът предлага на жалбоподателите да се изплати обезщетение от 5800 евро.
Срещу Георги Антонов е образувано предварително следствие за настъпил инцидент при извършвани монтажни операции на кулокран. Периодите на бездействие на следствените органи, допуснатите съществени процесуални нарушения от водещия прокурор и забавянето в производството пред Военно-апелативния съд са довели до обща продължителност на процеса от пет години и девет месеца, която е прекомерна според стандартите на Европейската конвенция за правата на човека. Предложеното обезщетение за претърпените имуществени и неимуществени вреди е 1200 евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни