Покачващата се инфлация ще бъде сред предизвикателствата пред новия служебен кабинет. Това заяви ексклузивно в „Лице в лице“ служебният премиер Стефан Янев в първия си работен ден след назначаването на новия кабинет от президента Румен Радев. 


Той припомни, че е безпрецедентно един служебен кабинет да наследи друг такъв и въпреки че този проблем няма краткосрочно решение, ще се търсят механизми за защита на българския бизнес. 


Янев коментира още, че не е чул от президента Румен Радев да има желание за създаване на партия и така отхвърли слуховете, че държавният глава стои зад новия проект на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.


Целите и задачите на новия служебен кабинет 


Трима нови министри влизат в състава на служебния кабинет. Валери Белчев поема Министерството на финансите, Даниела Везиева ще е новият служебен министър на икономиката, а Христо Алексиев поема транспортното ведомство.


„Изборът стана на база на техните биографии, качества и опит. Както и готовността им да продължат досегашната политика“, обясни министър-председателят и допълни, че решенията за новия състав не са взети само от него и президента Радев.


„Едноличните решения не са добри решения, така че както президентът Радев има възможност да се съветва с голям кръг от хора, така и аз съм направил същото, така че решението е общо, но отговорността е на държавния глава, защото той подписва указа“, поясни Янев. 


Стефан Янев посочи, че покачващата се инфлация ще бъде сред предизвикателствата пред новата власт. 


„Инфлацията очевидно излиза от очакваните прогнозни нива, обезпокоителни са и цените на електрическата енергия. Тези два фактора се дължат на един и същи феномен – цял свят е в период на възстановяване след кризата. Започва възстановяване на икономиката, което води до повишаване на цените“, обясни премиерът. 


По думите му този проблем няма краткосрочно решение. Той обясни, че е необходима нова стратегия в сектор „Енергетика“ и служебният кабинет ще се опита да положи нейните основи.   


Той уточни, че утре представители на Министерския съвет имат среща с големите енергопотребители, КЕВР, БНЕБ и ресорното министерство. Премиерът допълни, че ще се търсят механизми за защита на българския бизнес при разпределението на енергийните квоти.