Пауъл разкри, че на пазара вече са заложени още две повишения на лихвите и че могат да последват още, като същевременно призна, че Фед е повишил лихвите си "исторически рязко миналата година, за да стигне до мястото, на което се намираме сега".

Свързани новини

28.04.2023 14:04

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл прогнозира рецесия

Видян 1171 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл прогнозира рецесия и призна ролята на централната банка за нейното създаване в откровен разговор с прочутите руски шегаджии Вован и Лексус, за които той смята, че са украинският президент Владимир Зеленский. Трикстърите - чиито истински имена са Владимир Кузнецов и Алексей Столяров - споделиха в четвъртък няколко клипа от януарския си разговор с Пауъл.

"Рецесията е почти толкова вероятна, колкото и много бавният растеж" през 2023 г., прогнозира Пауъл, като признава: "Мисля, че това отчасти се дължи на факта, че повишихме лихвите доста, но това е необходимо, за да се понижи инфлацията."

"Това, от което се нуждаем, е период на по-бавен растеж, за да може икономиката да се охлади, за да може пазарът на труда да се охлади, за да може заплатите да се охладят. Така инфлацията се понижава", продължи централният банкер. "Това може да бъде болезнено, но ние не познаваме безболезнен начин за намаляване на инфлацията."


Пауъл разкри, че на пазара вече са заложени още две повишения на лихвите и че могат да последват още, като същевременно призна, че Фед е повишил лихвите си "исторически рязко миналата година, за да стигне до мястото, на което се намираме сега".

По време на миналогодишните наказателни повишения на лихвите обаче Пауъл изглеждаше безразличен към прогнозите на скептиците за рецесия, настоявайки, че пазарите са "добре подготвени да издържат на по-строга парична политика".

Освен инфлацията, основните проблеми, които застрашават американската икономика, са конфликтът в Украйна, нестабилността в Китай и таванът на дълга - каза Пауъл на шегаджиите.

Той неколкократно се извини на фалшивия Зеленский за това, че не е могъл да направи повече в подкрепа на украинските военни усилия, като обясни, че е имал "ограничени възможности" да промени икономическата политика в полза на Киев и че това е работа на Министерството на финансите.

Когато фалшивият Зеленский завърши разговора с искане за печатарска машина, Пауъл се пошегува, че Фед има такава (но я държи в мазето) и двамата се засмяха над възможността да построят банка на Федералния резерв в Киев.

Говорител на Фед увери обществеността, че "не е обсъждана никаква чувствителна или поверителна информация" с мистификаторите. "Въпросът е предаден на съответните правоприлагащи органи и от уважение към техните усилия няма да коментираме повече", казаха от Axios, без да уточняват какъв закон е трябвало да наруши фалшивият Зеленский - или истинският Пауъл.

През последните години Вован и Лексус са се подигравали с десетки западни политици и знаменитости, представяйки се за широк кръг от обществени фигури - от руския президент Владимир Путин до природозащитничката Грета Тунберг.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни