Мишел "категорично потвърди позицията на ЕС: подкрепа за Украйна и нейния суверенитет, осъждане и санкции за агресията на Русия", заяви той в петък в туитър на своя официален акаунт.

Свързани новини

22.04.2022 18:36

Председателят на Европейския съвет "настоятелно призова" за незабавен хуманитарен достъп до Мариупол в разговор с Путин

Видян 1877 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че в разговора си с руския президент Владимир Путин в петък е "настоял" за незабавен хуманитарен достъп и безопасно преминаване от Мариупол и други обсадени градове, предаде CNN.




Мишел "категорично потвърди позицията на ЕС: подкрепа за Украйна и нейния суверенитет, осъждане и санкции за агресията на Русия", заяви той в петък в туитър в своя официален акаунт.


 


Междувременно от Кремъл съобщиха, че Путин е провел "дълъг телефонен разговор" с Мишел.




"Развитието на ситуацията в Украйна беше обсъдено подробно. Шарл Мишел информира Владимир Путин за контактите си с украинското ръководство по време на неотдавнашното си пътуване до Киев", се казва в изявление на Кремъл.




Путин "изтъкна принципните си оценки във връзка със специалната военна операция за защита на републиките в Донбас" и говори за "мерките, които се предприемат постоянно за защита на цивилното население, ежедневното отваряне на хуманитарни коридори и обявяването на примирие за безопасна евакуация на цивилното население от зоната на бойните действия", съобщиха от Кремъл.


 


 


"Беше отбелязано, че след освобождаването на Мариупол по хуманитарни съображения е издадена заповед за отмяна на щурма на промишлената зона на завода "Азовстал". В същото време на всички военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, бойци от националистическите батальони и чуждестранни наемници, които сложат оръжие, се гарантира живот, достойно лечение в съответствие с международното право и предоставяне на квалифицирана медицинска помощ. Но киевският режим не им дава тази възможност", заявиха от Кремъл.


 


 


От седмици световните лидери обвиняват Русия в извършване на военни престъпления, отбелязва  CNN. В Буча и край Мариупол са открити масови гробове и убити цивилни. Главният прокурор на Международния наказателен съд нарече Украйна "място на престъпление", след като на 2 март МНС официално започна разследване на ситуацията в Украйна. Точно днес лондонската Метрополитен полиция съобщи, че е получила около 50 сигнала за предполагаеми военни престъпления в Украйна, тъй като събира доказателства, за да подпомогне МНС в текущото му разследване.




В отговор на призива на Мишел за пряк контакт между Путин и украинския президент Владимир Зеленский, Путин "потвърди добре известната позиция по този въпрос, като отбеляза, че такава възможност зависи, по-специално, от конкретните резултати в продължаващите преговори между руски и украински представители, по време на които украинската страна проявява непоследователност и не е готова да търси взаимно приемливи решения".


 


 


Кремъл също така повтори твърденията си, че ръководствата на "повечето" страни от ЕС "се отдават" на русофобия, "която се проявява например в културната, хуманитарната и спортната сфера".


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.