Според него се цели и овладяване на прокуратурата от политическата власт

Свързани новини

31.07.2023 16:22

Предложените промени в Конституцията са тежко посегателство срещу националния суверенитет: Михаил Миков

Видян 2550 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Предложените промени в Конституцията са тежко посегателство срещу националния суверенитет. Предлага се по отношение на депутатите и на министрите да няма онова изискване още от Търновската конституция да са само български граждани. Това е грубо обиждащо националното самочувствие".

Това каза пред БНР Михаил Миков, бивш депутат, министър на вътрешните работи и председател на парламента.

И допълни, че атаките срещу президента и оправданието с политическата невъзможност да се изгради стабилно мнозинство, прехвърлянето на цялата отговорност върху държавния глава, че служебните правителства управляват дълго време, се превръщат в решение за конституционна промяна, в която също има абсурд:

"За служебен премиер са посочени три фигури, от които президентът да избира. Едната е политическа - председателя на Народното събрание. Другата е фигурата на председателя на Конституционния съд. Третата опция е шефът на БНБ. Това е трудно разбираемо... Но целта е да бъде ограничен президентът при формирането на служебен кабинет".

В предаването "12+3" Миков посочи, че има и друг текст, който буди недоумение, защото според внесения проект в един момент може да има едновременно два парламента.

Според него се цели и овладяване на прокуратурата от политическата власт:

"Страхуват се главният прокурор да бъде избиран от Народното събрание, защото тогава ще е ясна отговорността. Затова се прави индиректен подход - въвежда се прокурорска колегия, в която мнозинството е избор от Народното събрание, тя избира главния прокурор и се занимава с кадруването на прокурорите. Така прокуратурата ще стане политическа функция. Всичко това се прави тихо и кротко, без обяснение. Прави впечатление, че същите хора през 2015 година обещаваха цветя и рози след такава промяна".

По отношение на регулаторните органи той посочи, че се предвижда мнозинство от 2/3, но колкото по-голяма е фрагментацията на политическото представителство в парламента, толкова повече се заменят обикновените мнозинства с квалифицирани.


Снимка: в. Труд



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 31.07.2023 23:17

    гръцкият парламент от 2010 г. до днес е подпомогнал 72 деца от 43 семейства със сумата от 625 000 евро годишно.Ние тук подпомагаме милиардери парламентаристи с още милиарди

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог