Основната цел на настоящия законопроект е да въведе препоръките на Европейската комисия за преодоляване на пречките пред присъединяването на България към Шенгенското пространство като оптимизира производството за международна закрила и по-специално чрез прецизиране на основанията и правилата на провеждане на ускореното производство.

Свързани новини

05.01.2024 16:51

Предложения за промени в Закона за убежището и бежанците, свързани с приемането на България в Шенген, са публикувани за обществено обсъждане

Видян 546 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предложения за промени в Закона за убежището и бежанците, свързани с приемането на България в Шенген, са публикувани на Портала за обществени консултации към Министерския съвет.

Вносител на предложенията е председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Те са адресирани до правителството и са аргументирани с необходимостта от прецизиране на текстове в съответствие с Европейското законодателство, както и оптимизиране на процедурата за предоставяне на международна закрила чрез отстраняване на несъвършенства в отделни текстове.

Основната цел на настоящия законопроект е да въведе препоръките на Европейската комисия за преодоляване на пречките пред присъединяването на България към Шенгенското пространство като оптимизира производството за международна закрила и по-специално чрез прецизиране на основанията и правилата на провеждане на ускореното производство.

Друга цел, записана в мотивите, е да се осигури въвеждането в действие на временната закрила в България и упражняването на гарантираните от закона права на гражданите, които се ползват от нея. Въвежда се възможност за подаване на заявление от чужденец за прекратяване на ползването на предоставената му временна закрила.

С проекта се цели укрепване на правните гаранции за защита на правата на непридружените деца, търсещи или получили закрила, чрез допълване и прецизиране на правомощията на особените представителите от Националното бюро за правна помощ. Цел на проекта е и "въвеждането на понятие за "разделено дете" и придружаващите го лица съгласно българския обичай".

Цели се също уреждане на възможност за подаване на индивидуална молба за предоставяне на хуманитарен статут от разселени граждани при действието на временната закрила, както и опростени правила за разглеждането и съгласуването на тези молби.

С проекта се предлага да бъде въведена възможността регистрационната карта да удостоверява самоличността на чужденеца в случаите, когато тя е безспорно установена въз основа на валиден национален документ за самоличност, издаден от официалните власти в страната на произход. Създава се също законова предпоставка за приемане от Министерския съвет на наредба за оценката и установяването на възраст.

Проектът предвижда да бъде въведено и задължение на ДАБ да създаде и поддържа единен регистър за чужденците, търсещи или получили закрила на територията на България.

Посочената дата за приключване на общественото обсъждане е 4 февруари т.г.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.01.2024 13:04

    Предложенията за промени в Закона за убежището и бежанците са написани от Илияна Савова,а Марианка послушно ги внесе за обсъждане.И двете са за сливенвнския затвор!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни