Карта на Борисовата градина

Свързани новини

08.02.2022 11:24

Предлагаме промяна на резерватната част на Борисовата градина, за да отвори отново Къпалнята: Тр. Трайков

Видян 1425 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



"От моя гледна точка един от най-големите проблеми на проекта за ПУП на Княз Борисовата градина е липсата на гаранции за запазване на обществения характер на къпалнята Мария Луиза и че там няма да има сериозно ново строителство. (Същото се отнася и за Летния театър на територията на район Лозенец). Тъй като имотът е предимно частен (друго безумие), Столичната община би могла да го отчужди или изкупи, но това не се случва, а проектът за ПУП мълчи по тази тема и дори отваря нови рискове.


 


Напомням, че междувременно в район Средец успяхме да актуваме като общинска собственост 12 дка, все още заградени в имота.




Затова имаме идея да предложим промяна на резерватната част на парка (очертана с жълто), така че към нея да се добави и територията, на която се намира къпалнята (очертана с червено). Тогава вече няма да има апетити за строителство и ще може отново да отвори за хората.




За целта първо говорихме с автора на проекта за ПУП проф. Ковачев, според когото това е принципно възможно, но е извън рамките на неговата задача, а одобрението зависи от НИНКН. След това се срещнахме с директора на НИНКН арх. Петър Петров, който ни обеща подкрепа, но ако ние свършим подготвителната работа, тъй като няма никакъв свободен ресурс (за което е напълно прав и се надявам новият министър на културата да успее да коригира това).




Така че в момента сме се захванали с необходимата документална работа и изготвяне на фиша, за да може въпросът да бъде разгледан в НИНКН.




Иначе в срока до 4 февруари само в район Средец получихме над хиляда становища и макар че голяма част са идентични, ще ни е необходимо малко време да ги разгледаме и обобщим (предполагам че при колегите от Лозенец и Изгрев ситуацията е подобна).  Следващото обществено обсъждане е от 17.30 часа на 17 февруари.




Приятен и успешен ден!", заяви кметът на район Средец Трайчо Трайков.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 арх.Тодорова 09.02.2022 09:58

    Добре е, че се сещаме за знакови обекти като къпалнята, но забравяме един емблематичен за градината и столицата обект ЕЗЕРОТО АРИАНА, което така наречените Гл.архитекти на града съсипаха с кръчми, от които се лее урина и повръщания на пияници и наркомани в езерото. Гл.архитекти на Столицата от години се превърнаха в БАКАЛИ, които разпродадоха терените на града на на могъщи заинтересовани инвеститори, които естествено е да се интересуват само от собствените си интереси и печалби.Никой не се съобразява с Генплана на София, създаде се един ЗУТ узаконяващ безобразните действия на ръководството на града по отношение начина на застрояване, сега се готви още по-"разкрепостен" закон с който една древна европейска столица да загуби окончателно своя облик, всички опити и набези да се довлекат небостъргачи като в Америка и Дубай в центъра на града едвали не започват да си пробиват път. Никой не се съобразява с това, че има закон за авторското право, който е валиден и за обектите на архитектурата, "велики" архитекти се упражняват и извършват геройски преустройства на обекти на известни наши архитекти пак в услуга на инвеститорски интереси и никой ни чул ни видял, няма министерство на архитектурата, но има за регионалното развитие, което го е еня за начина по който се съхраняват архитектурните обекти и паметници, министерство на културата се ослушва и се разпорежда съобразно инвеститорските интереси, министри с архитектурно образование не се интересуват от регулационните отреждания, които са със силата на закон. Мисля си какво ще е ако през Борисовото градина прекараме една шест лентова магистрала, леле, пък няма и собственици за обезщетяване, щуро, дерзайте и съсипвайте докато заличите не само парковете и градините, но и града. Като се огледа човек, наистина забележителни постижения до настоящия момент, а какво ли бъдеще очаква СОФИЯ!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби