Един от упреците към последното редовно правителство е, че мерките заради инфлация я подхраниха, защото помощта бе валидна за всички, а не само за нуждаещите се.

Свързани новини

24.02.2023 15:43

Предизвикателство е да се подготвят българите за еврото: Радев

Видян 963 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев обяви, че членството на България като в еврозоната, както и в Шенген, е стратегически важна цел. "Това изисква отговорна работа на институциите", допълни той.

По време на откриването на конференцията "България по пътя на еврото" той посочи, че приемането на еврото ще донесе съществени икономически ползи за страната, а голямото предизвикателство е да бъдат подготвени гражданите за това.

Обяви, че процесът по влизане в еврозоната не трябва да води до понижаване на жизнения стандарт на българите.

"Напротив, той трябва не само да съхранява, но да нараства. Затова трябва да се мисли това как ще се комбинира със стратегическите цели, които си е поставила България", посочи той. Според него България ще трябва да усъвършенства макроикономическата си политика, ще трябва най-сетне да се направи нещо за т.нар. таргетирана помощ, допълни президентът.

Един от упреците към последното редовно правителство е, че мерките заради инфлация я подхраниха, защото помощта бе валидна за всички, а не само за нуждаещите се.

За критерия, който в най-голяма не покрива България в момент - инфлацията, Радев каза, че най-сериозна е тя в Източна Европа, която е най-близо до конфликта в Украйна.

"Първо, защото най-тежко се усети прекъсването на веригите за доставки на енергоресурси. Второ, разходите за най-неотложните житейски нужди като процент са най-големи. Целта от влизането в еврозоната е българите да живеят по-добре, икономиката ни да бъде по-конкурентоспособна и да дава по-висок продукт", обяви той.

На следващия парламент и правителство няма да е лесно, защото ще трябва да удържа бюджетния дефицит по време на криза, коментира Румен Радев.

Според него ще трябва още много да се направи, най-вече да се укрепят контролните органи и механизми.

Трябва да приложат такива модели, които в преходния период да не водят до спекула, а да се съхрани жизненият стандарт на българите. Трябва да се облекчат и условията за правене на бизнес в България. Това означава ефективна политика и действия за приемането ни в еврозоната. Трябва да се овладеят основните фактори, които генерират инфлация, каза още президентът Румен Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 безродник 24.02.2023 18:32

    Радев първо да осигури стандарт поне 80% от този в ЕС, да увеличи раждаемостта, да възстанови разрушената икономика, унищоженото образование, липсата на здравеопазване, които са следствие от приемането ни в ЕС от корумпирани и купени политици, и чак след това да ни готви за нова балтия! Гордее ли се с факта, че само в България властта не се интересува от мнението на суверена и прави точно обратното на това, което иска той?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

В навечерието на Деня на труда

В навечерието на Деня на труда, бъдете по-фокусирани