Федеральная служба по военно-техническому сотрудничеству России

Свързани новини

27.09.2023 15:36

Предаването на С-300 на Украйна може само с наше писмено съгласие: Русия

Видян 1691 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

"Предаването от България на Украйна на ракети за зенитни ракетни системи С-300 в зоната на бойните действия ще доведе до ескалация на конфликта и до невинни човешки жертви", се казва в изявлението на руската федерална служба.

Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество отбелязва, че в съответствие с член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България от 5 септември 2002 година предаването на трета страна на оръжия и военна техника, получени в резултат на двустранното военнотехническо сътрудничество, е недопустимо без получаване на предварително писмено съгласие от Русия:

"Става дума за поредния опит за грубо нарушение на българското ръководство на международните си задължения в областта на контрола върху оръжията, въпреки нееднократните разяснения на руската страна", се казва още в изявлението на руската служба.

Комисията по отбрана към Народното събрание вчера подкрепи предложението страната ни да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Днес Народното събрание бе одобрен проектът на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна.

В мотивите към проекта на решение вносителите посочват, че България ще предостави боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия. "Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси", се посочва в мотивите към проекта на решение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак