От четвъртък в обявата за работа в SpaceX за техник по двигателите кандидатите се предупреждават, че "трябва да са граждани на САЩ, законно пребиваващи в САЩ, защитени лица" или да могат да получат разрешение от Държавния департамент, за да могат да кандидатстват.

Свързани новини

25.08.2023 17:37

Правителството на САЩ съди SpaceX, защото не наемала бежанци

Видян 658 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на правосъдието на САЩ съди SpaceX за предполагаема дискриминация на лица, търсещи убежище, и бежанци в процеса на наемане на служители. Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск и преди е твърдял, че законите за национална сигурност му забраняват да наема чужденци.

"В иска се твърди, че поне от септември 2018 г. до май 2022 г. SpaceX рутинно е обезкуражавала лица с право на убежище и бежанци да кандидатстват и е отказвала да ги наеме или разгледа, поради техния граждански статут, в нарушение на Закона за имиграцията и националността", заяви Министерството на правосъдието в прессъобщение в четвъртък.

Според иска в обявите за работа на SpaceX от години погрешно се твърди, че могат да кандидатстват само граждани на САЩ или законно пребиваващи лица с постоянно местожителство - често наричани "притежатели на зелена карта", тъй като ракетната технология е защитена от законите на Държавния департамент за международния трафик на оръжия (ITAR).


От четвъртък в обявата за работа в SpaceX за техник по двигателите кандидатите се предупреждават, че "трябва да са граждани на САЩ, законно пребиваващи в САЩ, защитени лица" или да могат да получат разрешение от Държавния департамент, за да могат да кандидатстват.


На пресконференция през 2016 г. Мъск заяви, че макар да би искал да наема таланти от чужбина, ограниченията на Държавния департамент не му позволяват да го прави.

В иска се твърди, че бежанците и лицата, търсещи убежище, имат същите трудови права като гражданите на САЩ съгласно Закона за имиграцията и националността от 1965 г. Този мащабен закон премахва предишната система на САЩ за преференциален прием, която изрично облагодетелства имигрантите от Северна и Западна Европа, и налага годишен лимит за имигрантите от Западното полукълбо.

Министерството на правосъдието заяви, че искът му обхваща редица работни места в SpaceX, включително заварчици, готвачи, оператори на кранове, баристи и миячи на чинии. Искът изисква "справедливо възнаграждение и възстановяване на заплатите на асистантите и бежанците, които са били възпрепятствани или на които е била отказана работа", както и граждански санкции за компанията.

В прессъобщение от четвъртък Министерството на правосъдието призова бежанците и търсещите убежище, на които е била отказана работа или са били възпрепятствани да кандидатстват, да се обърнат към съда и да се присъединят към иска.



До четвъртък следобед Мъск не е коментирал съдебния иск. Милиардерът обаче води словесна война с администрацията на президента Джо Байдън, откакто закупи Twitter, преименуван на X, през октомври миналата година. Откакто пое платформата на социалната медия, Мъск публикува документи, разкриващи заговор на Белия дом, ФБР и други правителствени агенции за контрол на информационния поток в сайта, което предизвика съобщения, че администрацията на Байдън е започнала разследване на националната сигурност срещу магната.

Малко преди обявяването на съдебното дело Мъск заяви на Х, че компанията му ще "заведе съдебно дело" срещу либералния мегадонор Джордж Сорос заради подкрепата му за спорното законодателство за "речта на омразата" в Ирландия и Шотландия.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец