09.01.2009 09:26

Правят 50 хил. досиета годишно

Видян 2780 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяка година над 50 хил. българи се регистрират в информационните масиви на МВР и стават "криминално проявени". Около 10 хил. от тях обаче по-късно са оправдани от съда или освободени от наказателна отговорност, съобщава вестник "24 часа".


И след това обаче върху тях за дълго време остава клеймото "криминално проявен", което в определени случаи се превръща в тяхна сериозна житейска драма. Причината за тази несправедливост са нормативни празноти, обясняват експерти и дават следния пример.Преди повече от 10 г. като студент сте отишли да се почерпите за взет изпит в дискотека. На дансинга става бой, в който вие сте неволен участник. Но когато пристига полицията, арестува не само инициаторите на сбиването, но и вас. Отвеждат ви в районното и там ви повдигат обвинение в хулиганство. По-късно съдиите преценяват, че няма доказателства срещу вас, и ви оправдават. Десетилетие по-късно вие сте сериозен мениджър в международна компания, със семейство и деца. Отдавна сте забравили за ареста и се сещате за него на всеки 5 г., когато се събирате с бившите си състуденти и си припомняте младежките купони.


Но в един прекрасен ден, отивайки да си вземете разрешение за ловна пушка, получавате отказ, тъй като според масивите на МВР вие сте "криминално проявен". С подобна неприятна вест могат да се сблъскат хиляди българи. Всички обвинени за някакво престъпление се регистрират в полицията, като им се снемат отпечатъци и се завеждат в специален регистър.


Всяка година се регистрират по 50 хил. "криминално проявени", а в същото време от този списък за същото време се заличават не повече от 500 българи. Ако някой бъде оправдан или прокуратурата прекрати наказателното преследване срещу него, пръстовите отпечатъци и другата информация за него веднага би трябвало да бъдат изтрити от полицейския регистър. Оказва се обаче, че у нас няма нормативен акт, който да задължава съдебните органи да изпращат тези данни до МВР.


Служителите на вътрешното министерство също не са задължени служебно да заличават от масивите си съответните данни. Експерти разясниха, че сега снемането на полицейската регистрация става само след изрично подаване на молба. Така за много българи клеймото "криминално проявен" остава за цял живот. Стотици са вече и случаите, в които заради незаличено досие се отказва разрешение за оръжие или задграничен паспорт. По същата причина на много хора е отказана работа, разказват правозащитници. Не дай си боже ако волно или неволно нарушат закона след първата регистрация, за разследващите те вече са рецидивисти. През 2007 г. са изтрити само 416 регистрации, въпреки че за същата година оправданите и освободени от наказателна отговорност са 9032. През 2006 г. броят на тези хора е бил около 16 хил., а от списъка на криминално проявените са извадени само 500. През 2008 г. от регистрация са снети 400 наши съграждани. Всеки регистриран някога в МВР, който има законово право да бъде заличен от масивите, може да подаде молба за снемане масивите в РПУ-то по местоживеене. В закона за МВР обаче пише, че органите на реда не искат съгласието на човека и не го информират преди и по време на обработването на личните му данни. Експерти разясняват, че от ведомството са задължени в 3-дневен срок, след като се вземе решение дали някой ще бъде снет от криминална регистрация, той да бъде уведомен. Случаите на отказ са много малко, за м.г. има 17. Да "изчезнат" от полицейските масиви имат право, освен всички оправдани и освободени от наказателна отговорност, още и гражданите, които са регистрирани противозаконно, както и всички починали. При изтичане на давността за убийство, изнасилване или друго тежко престъпление обаче в полицията не изтриват отпечатъците на извършителите. Удостоверенията дали имате висящи дела, или се водите криминално проявен, се издават от Главна дирекция "Противодействие на общата престъпност" в Криминална полиция след подаване на заявление по образец. Всеки, който има съмнения, че е попаднал без да знае в масивите на МВР има право да подаде молба. С този документ да иска достъп до отнасящи се за него лични данни в информационните фондове на МВР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей