Увеличават парите за инвитро процедури

Свързани новини

19.07.2023 17:04

Повече пари за инвитро: Семействата ще получават по 6000 лв. за процедура

Видян 375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Идеята е от януари да има и ново увеличение

Увеличават парите за инвитро процедури. Държавата залага около 1 млн. лв. повече в бюджета за 2023 г. Статистиката показва, че от създаване на фонд „Инвитро”, държавата е успяла да помогне за раждането на над 15 хил. деца. Едно от тях е и дъщеричката на Снежана.

„Нашият път е много дълъг, много труден. 5 години, изпълнени с инвитро процедури с доста неуспех. Когато видиш само една чертичка разочарованието е много голямо”, разказва Снежана Ненчева.

След над 20 тежки процедури, родителите на малката Карина най-сетне сбъдват дълго чаканата си мечта. И са благодарни на акушерката, която е била с тях през целия път.

„Тя е кръстена на доктор Дерменджиева”, добавя Снежана.

През годините д-р Дерменджиева е помогнала на десетки семейства.

„Днес ще направим брой 400 - трансфер. Много, много, много бебета са родени след инвитро процедури”, каза Катерина Дерменджиева, акушер-гинеколог, ембриолог.

Ако новият бюджет бъде одобрен окончателно, семействата в нужда ще получават по 6000 лв. за една процедура, вместо сегашните 5000. Идеята е от януари да има и ново увеличение.

„Това, което искам да запазим е видът и обемът дейности, които финансираме, но да се увеличи единичната цена на инвитро процедура”, заяви Мария Георгиева, директор на ЦАР

„Най-скъпо струващите процедури в едно инвитро оплождане, една процедура по инвитро, е именно ембриокултивацията и средите, които се използват за отглеждане на ембриончетата. Също така скъпо струващите медикаменти, които се използват за стимулация на яйчниците. Тези инжекции понякога не стигат”, обясни  Дерменджиева, акушер-гинеколог, ембриолог.

По данни на Центъра за асистирана репродукция през 2022 г. родените деца вследствие на инвитро процедура са се увеличили с около 3% спрямо предходната година. А Снежана съветва семействата да не губят вяра.

„Просто да вярват, че чудото ще се случи”, добави Снежана Ненчева.



Снимка: Shutterstock



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв