Драгомир Стойнев

Свързани новини

04.10.2023 17:05

Постигнатото споразумение не запазва работните места на миньорите: Драгомир Стойнев

Видян 725 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„От „БСП за България” няма да подкрепим това решението за одобряване на споразумението между правителството и синдикатите в сектор „Енергетика”, защото има прекалено много неясноти и повече въпроси, отколкото отговори на протестиращите миньори. То е меко казано скандално.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

Господин премиер, Вие кога сте искрен и кога – не? Питам, защото на 13 септември Министерски съвет е взел решение, според което през 2026 г. въглищните централи ще имат само 2900 мегавата мощности, през 2030 г. – 1600, а през 2040 г. ще имаме 0% въглищни мощности. За какви споразумения говорим, когато това трябва да се приеме, ако искаме пари по Плана за възстановяване и устойчивост? Г-н премиер, бяхте ли искрен с миньорите и казахте ли им цялата истина за това, което вече сте приели? Всички тези приказки, че до 2038 г. всички централи ще работят  и няма да има затваряне на мощности се оказаха една огромна лъжа”, обърна се той към министър-председателя Денков.

Той попита още дали някой е обяснил на протестиращите, че продължаването на процедурата за въвеждане на капацитет ще отнеме години и едва ли правителството ще може да се справи. „Ако имаме такъв механизъм, това означава, че някои мощности ще могат да работят само, когато има пиково потребление и при нужда. През останалото време те трябва да са затворени. Дали това е обяснено на хората и кои мощности ще бъдат затворени?”, уточни социалистът.

По думите на Стойнев, скандално и обидно е, че Народното събрание за трети път трябва да „напомня” на правителството да изпълни ангажимента си да предоговори Плана, при положение че досега два пъти не е изпълнило решението на българския парламент.

По точката от споразумението, според която трябва да се проучат възможности за усвояване, улавяне, преработка и съхранение на въглеродни емисии от ТЕЦ „Марица–изток 2”, народният представител от БСП се обърна към министъра на енергетиката Радев: „Г-н министър, тези инвеститори вече се срещаха с Вас и чакат разрешение за пилотен проект. И понеже Вие не им обръщате внимание, те дойдоха да търсят подкрепа от българския парламент. В крайна сметка, Вие сте правителство и управлявате – досега трябваше да има ясен пилотен проект за улавяне на въглеродните емисии. Уви, това не се случи.”

Стойнев обърна внимание, че е записано и че преговорите по проекта на споразумението, което парламентът предстои да гласува,  ще продължат.

„Това означава ли, че ще има анекс към това, което се приема в момента? Това е смешно и поредното унижение на Народното събрание. Или ще имаме ясен и категоричен документ с поети ангажименти, с които всички да се съобразяват, или това просто е един лист хартия, поредна лъжа към българските граждани и никой няма да поеме отговорност за нея”, категоричен бе той.

И подчерта: „Това, което е постигнато до момента няма абсолютно никаква категоричност за запазване работата на българските миньори и е само за намаляване на напрежението.”

„Време е да има последователност и дългосрочна визия. Ако не можете да я направите, по-добре подайте оставка, за да не съсипите и този сектор, който е гордост за българската икономика”, заключи Драгомир Стойнев.





















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей