Свързани новини

12.07.2021 14:21

Поставихме световен рекорд с най-малък процент излезли от строя машини за гласуване

Видян 3385 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С половин процент главно частично деактивирани машини за гласуване България направи най-доброто постижение при избори с този вид машини, които се използват от милиарди избиратели по света и в развити държави като САЩ, Сингапур, Белгия и редица други страни. Обикновено процентът на машините с неизправност в изборния ден в света е 1,5 -2,5%. И той се постига не на първите избори само с машини, съобщава news.lex.bg.

За да се избегне преминаване към гласуване с бюлетини, в държавите с традиции в машинното гласуване, във всяка секция се използват 3-4 машини. Дори една да откаже – това не е проблем, а излязлата от строя машина просто се заменя. В това отношение е важно България да направи промени в законодателството си, за да няма зависимост от единствена машина в една секция като се и окрупнят секциите, където това е възможно.

Международната практика показва, че в над 90% от случаите проблемите с машините въобще не са в самите машини и софтуера им, а в условията за експлоатация в секциите – спиране на тока, токови удари, събаряне на машини (за които често въобще не се съобщава), използване на некачествени дезинфектанти, натиск или повреждане на картите за активиране (включително умишлено повреждане), използване на остри предмети за натиск върху машините и пр. Машините се самоизключват след 5,5 мин., ако никой не е гласувал и тогава трябва просто да се активират, а не да се решава, че има повреда.

Преди изборите имаше множество сигнали, че се подготвят действия за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 13.07.2021 10:05

    до сега ни управляваха калинки, от сега - кухи лейки

  • 001 Anonimen 12.07.2021 16:50

    браво на Слави за изборите и правителството.....ББ се самоизяжда от злоба и страх д а му се потърси сметка за кражбите и мръсотиите ,дето е сътворил за 3 мандата.....да му се потърси сметка за милиадите,пропилени на близки нему.......

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева