Детската градина "Ане Франк" в Тангерхюте е подложена на обстрел от членове на еврейската общност и местни политици заради опита да промени името си в политическия климат на войната на Израел срещу Газа.

Свързани новини

12.11.2023 08:11

Порицаха немска детска градина, че се е отказала от името Ане Франк

Видян 18994 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Детската градина "Ане Франк" в Тангерхюте е подложена на обстрел от членове на еврейската общност и местни политици заради опита да промени името си в политическия климат на войната на Израел срещу Газа. Промяната обаче е била обсъждана "много преди настоящите дискусии и събития", настоява детската градина в съобщение за пресата след няколко дни нападки в медиите.

Вместо "Ане Франк", името на детската градина от откриването ѝ през 70-те години на миналия век, занапред тя ще се нарича "World Explorer". Но в изявлението, публикувано на уебсайта на града, се подчертава, че промяната на името не е заложена, нито пък е реакция на настоящата политическа обстановка, тъй като се обмисля от 14 месеца на фона на цялостното обновяване на детското заведение.

Ръководителят на детската градина Линда Шишор обясни, че децата и родителите мигранти са имали проблеми с разбирането на историята на Франк - еврейско момиче, което води дневник, докато се крие от нацистите със семейството си на таван в Амстердам, и което по-късно умира от тиф в концентрационен лагер. "Искахме нещо без политически контекст", каза тя пред местното издание Volksstimme.

Кметът на Тангерхюте Андреас Бром се изказа в подкрепа на промяната на името, като посочи, че тя съпътства промяната на фокуса на детската градина към разнообразие и самореализация. Според него желанията на родителите и служителите са по-важни от геополитическите опасения на външни лица.

Бром заяви пред "Политико", че промяната на името дори още не е била обсъждана, когато избухна спорът в събота, като обясни, че детската градина просто е търсила нещо, "което има по-положителна конотация, не защото Ане Франк има отрицателна конотация, а защото хората свързват това, което свързват с нея и с концепцията за детска градина".

Първоначално с Volksstimme се свързва анонимен родител, който твърди, че цялото му семейство е възмутено, че заведението, което майка ѝ е посещавала като дете, променя името си. Историята бързо се разпространява в германските медии, предизвиквайки наплив от страна на групи от еврейската общност - включително Държавната асоциация на еврейските общности в Саксония-Анхалт, Германско-израелското дружество в Магдебург и Международния комитет "Аушвиц" - които коментират спора.


 Изпълнителният вицепрезидент на последния Кристоф Хойбнер моли в отворено писмо гражданите на Таенгерхуте да "преразгледат цялата ситуация", за да не "прогонят отново [Франк] в нейната германска родина".

Министърът на икономиката на провинция Саксония-Анхалт Свен Шулце дори заяви, че партията ХДС "разбира се, няма да се съгласи с преименуването на дневния център на Ане Франк", като в събота предупреди колегите си съветници да не допускат подобно "напълно абсурдно, импулсивно и малоумно" предложение в публикация в X (бивш Twitter).


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв