Доставянето само на камиони ще доведе до още повече човешки жертви - каза Лазарини и призова Израел "незабавно да разреши доставката на необходимото количество гориво, както се изисква от международното хуманитарно право".

Свързани новини

16.11.2023 09:30

Поне 70% от Газа ще останат без достъп до питейна вода: ООН

Видян 377 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поне 70% от Газа ще останат без достъп до питейна вода, предупреди Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) в сряда. Агенцията обвини израелската блокада за кризата, която е довела до срив на водната инфраструктура в анклава.

23 000 литра гориво, които Израел е разрешил на UNRWA в сряда, могат да бъдат използвани само "за транспортиране на малкото помощи, идващи през Египет", заяви в изявление генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини. Агенцията се нуждае от около 160 000 литра дневно за "основни хуманитарни операции", като например поддържане на водните съоръжения, добави той.

"Ключови услуги, включително инсталации за обезсоляване на вода, пречиствателни станции и болници, са спрени да функционират", каза Лазарини.


Ужасяващо е, че горивата продължават да се използват като оръжие за война.

Доставянето само на камиони ще доведе до още повече човешки жертви - каза Лазарини и призова Израел "незабавно да разреши доставката на необходимото количество гориво, както се изисква от международното хуманитарно право".


Израел наложи пълна блокада на Газа след нахлуването на Хамас на 7 октомври, при което загинаха около 1200 души. Министър-председателят Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи палестинската групировка, като започна въздушни и артилерийски удари срещу анклава и изпрати сухопътни войски по-рано този месец.

Лазарини също призова за прекратяване на огъня, като отбеляза, че над 60 обекта на UNRWA  в анклава са били ударени - повечето от тях в южната част на Газа, която според Израел ще бъде "безопасна" за цивилното население.

Правителството в Западен Йерусалим категорично отхвърля прекратяването на огъня или доставките на гориво за Газа. В сряда министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир обяви, че "дизел = оръжие", а министърът на транспорта Мири Регев написа в X (бивш Twitter), че "горивото за UNRWA е гориво за Хамас".

UNRWA е създадена през 1949 г., за да предоставя хуманитарна помощ и закрила на палестинските бежанци "в очакване на справедливо и трайно решение на тяхното положение". Тя работи в Газа, Западния бряг, Йордания, Ливан и Сирия.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец