Тези малки първи стъпки, свързани с търсенето на партньор и организирането на сесията, ви помагат да започнете и да продължите, добави той.

Свързани новини

19.02.2023 07:32

Ползите от "удвояването на тялото" при Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност според експертите

Видян 20879 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Веднъж седмично треньорът по ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) Робин Нордмайер се присъединява към среща в Zoom с други треньори, докато пише блогове, изпълнява административни задачи или работи върху съдържанието на презентации, които е отлагала. Нордмайер, която има ADHD, не използва непременно срещата, за да си сътрудничи с другите - тя просто се нуждае от тяхното присъствие като мотиватор, който да ѝ помогне да свърши нещата.

"Управлявам бизнес и трябва да балансирам между много различни сфери на бизнеса", казва Нордмайер, съосновател и управляващ директор на Центъра за добър живот със СДВХ - Минесота, група за наставничество по СДВХ близо до Минеаполис, обслужваща всички възрасти.


"Някои от тези неща се случват много лесно - те са в моята сфера на действие, зареждат ме с енергия и нямам търпение да се заема с тях", казва Нордмайер. "А някои от тези неща са малко по-скучни или пък имам някаква съпротива срещу тях. "

Това, което Нордмайер прави, за да се справи с по-трудните задачи, понякога е известно като "удвояване на тялото" - стратегия за продуктивност и самопомощ, която включва работа с друг човек наоколо, за да се подобри мотивацията и фокусът. От известно време той е популярен сред хората с ADHD - синдром на дефицит на вниманието/хиперактивност - особено по време на пандемията.



"Идеята е, че присъствието на друг човек по същество е нежно напомняне, че трябва да се работи по задачите", казва Били Робъртс, клиничен директор на консултантската компания Focused Mind ADHD в Кълъмбъс, Охайо. "За хората със ADHD, чиито умове са склонни да блуждаят и да се отклоняват от задачите, двойникът по някакъв начин действа като външен мотиватор, за да останат на работа. "

Удвояването на тялото не е предназначено само за хората със ADHD, но подобно на много други "стратегии за справяне, нещо, което може да бъде полезно за всеки, е по-важно и централно за хората със ADHD", казва Дж. Ръсел Рамзи, професор по клинична психиатрия в Медицинското училище "Перелман" към Университета на Пенсилвания и съдиректор на университетската програма за лечение и изследване на ADHD.


 Защо удвояването на тялото работи

 ADHD е неврологично разстройство, което обикновено се диагностицира в детска възраст, но продължава и в зряла възраст, и се дължи на недоразвити или нарушени изпълнителни функции и умения за саморегулация. Тези умения ни помагат да планираме, да фокусираме вниманието си, да помним инструкции и да изпълняваме много задачи. Симптомите на  ADHD  включват невнимание, хиперактивност и импулсивност, така че хората с това разстройство могат да имат проблеми с концентрацията, организацията, управлението на времето или контрола на импулсите си, което може да се отрази както на работата, така и на личния им живот, казва Робъртс.


Робъртс казва, че ако хората с ADHD нямат вътрешен интерес към дадена задача, те обикновено се борят с липсата на вътрешна мотивация да я изпълнят или дори да я започнат. Според експертите удвояването на тялото осигурява тази мотивация.

"Той се основава и на социалната ни същност", казва Рамзи. "Много хора със ADHD  казват: "Трудно ми е да започна да се занимавам с това, ако го правя за себе си, но ако знам, че някой друг разчита на мен, ако някой друг ме чака отвън да се появя, за да отидем на разходка, е по-вероятно да отида и да бъда там, защото не искам да го подведа. "


Според Робъртс и други експерти няма задълбочени изследвания на удвояването на тялото за повишаване на производителността. "Но знам, че идеята за екстернализиране на мотивацията е отдавнашен, основан на доказателства механизъм за справяне", казва Робъртс.

На теория методът е доста прост, но за да се възползвате максимално от него, трябва да имате предвид няколко фактора.


 Как да използвате ефективно удвояване на тялото

Удвояването на тялото може да ви помогне с почти всяка задача, която ви е трудно да свършите - независимо дали става дума за работа, домашни задължения, упражнения, училищна работа или документи. Не е задължително другият човек да прави същото нещо като вас, освен ако дейността, за която се нуждаете от удвояване на тялото - например упражненията - не изисква помощ.


Избирайте кого да помолите да бъде ваш двойник. Според Робъртс човекът трябва да е толкова ангажиран с работата ви, колкото и вие - да не ви разсейва с разговори или нещо друго. Изберете човек, който обикновено ви кара да се чувствате комфортно и безопасно и който може да ви насърчи, когато е необходимо.

"Важно е сесията за двойно тяло да бъде фокусирана върху целта ѝ", казва Нордмайер. Ако все пак възникнат разговори, отложете ги за по-късно, може би по време на почивка или вечеря.


Да помолите някого да бъде ваш двойник може да ви се стори неудобно, но Робъртс казва, че най-добрият подход често е директен. Можете да кажете: "Чух, че това е нещо, което може да помогне за повишаване на производителността. Ще имаш ли нещо против да си около мен, докато работя върху това? Може би и ти имаш нещо, върху което можеш да работиш. "

В известен смисъл можете да направите бартер с тях, като им предложите следното: "Ти ми помогна да подредя гаража си в събота, а аз ще ти помогна да подредиш домашния си офис в неделя", казва Рамзи.


Тези малки първи стъпки, свързани с търсенето на партньор и организирането на сесията, ви помагат да започнете и да продължите, добави той.

Един от вариантите е да планирате редовни сесии за удвояване на тялото, казва Нордмайер, или просто да попитате, когато възникне нужда. От вас зависи доколко прозрачно ще обясните защо ви е необходим двойник, както и дали ще имате повече от един двойник.

"Това зависи от конкретния човек", казва Робъртс. "Ако се превърне в разсейване, а не в съзнателност, отчетност или поведенческа подкрепа, тогава просто трябва да преработите нещата. Можете да променяте нещата, докато намерите това, което работи. "


 Източник: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ИвайлоК 19.02.2023 15:02

    Заглавието ми напомни за една дипломна работа във Философския факултет отпреди 40+ години: Темата беше "Субстанциализация на трансцеденталните отношения при аперцепцията на Фихте".

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева