Свързани новини

31.10.2013 10:10

Получаваме 260 млн. евро за "Козлодуй"

Видян 957 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До 2020 г. България ще получи 260 млн. евро от фонд "Козлодуй"за финансиране на преките разходи по извеждане от експлоатация на спрените четири реактора в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи на пресконференция в сряда Ингебор Гресле, водеща проверката на Европейския парламент в българската ядрена централа, предаде Кросс.


"При посещението си в атомната централа видяхме, че се работи за изваждането от експлоатация на ядрените реактори от 1 до 4", каза Гресле.


Въпреки извършената работа към този момент, страната ни не е успяла да отговори на някои основни въпроси. Тези въпроси ще отложат финалното становище на евродепутатите. Сред питанията ще бъдат колко е недостигащата сума, за изваждането от експлоатация на реакторите, а също така и дали контейнерите за обработеното гориво са достатъчно.


До 2013 г. финансирането по фонд "Козлодуй" е общо 867 млн. евро както за преки разходи по демонтаж на реакторите, така и непреки разходи - за мерки за енергийна ефективност, обясни пред журналисти българският евродепутат Ивайло Калфин. За периода от 2013 г. до 2030 г. страната ни е настоявала за финансиране от още 860 млн. евро, но ще ни бъдат отпуснати само 260 млн. евро единствено за преки разходи по извеждане от експлоатация на реакторите.


76 са проектите, които вече се изпълняват във връзка с демонтажа. По четири от проектите има забавяне. Като причина за забавянето България е посочила липсата на „ноу-хау" и наемането на чуждестранни фирми. Евродепутатите обаче зададоха въпроса защо това е било необходимо.


Ингеборг Гресле каза още, че за Европейския парламент е много важно да проследи проекта около реакторите на „Козлодуй", защото така „ще извлечем поуки за този процес за Европа". Тя заяви, че би било хубаво след три години отново да се направи подобна проверка. Евродепутатите обаче изрично подчертаха, че не предлагат никакъв допълнителен мониторингов механизъм по темата.


Що се отнася за бъдещето на АЕЦ „Козлодуй" Гресле каза, че е право на българите да решат дали площадката да се развива още, или да бъде закрита. Ако обаче се вземе решение за нови строителни работи то тя би искала едно нещо „това да не става с европейски пари".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.