Според вестника на пазара за търговия на едро в полския град Бронише в покрайнините на Варшава постоянно пристигат десетки камиони, натоварени с руски краставици и домати. Цената на краставиците е 55 злоти (12,48 долара) за 5 килограма, което е доста под цената на зеленчуците, произведени в ЕС, отбелязва изданието.

Свързани новини

26.03.2023 17:13

Полша продължава да внася руски краставици и домати

Видян 27258 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полша продължава да внася руски зеленчуци въпреки широкообхватните санкции на ЕС срещу Москва, съобщи Berliner Zeitung.

Според вестника на пазара за търговия на едро в полския град Бронише в покрайнините на Варшава постоянно пристигат десетки камиони, натоварени с руски краставици и домати. Цената на краставиците е 55 злоти (12,48 долара) за 5 килограма, което е доста под цената на зеленчуците, произведени в ЕС, отбелязва изданието.


През последните месеци зеленчуците стават все по-скъпи, тъй като местните земеделски производители се борят да покрият по-високите разходи за енергия, за да захранват оранжериите си. Официалната статистика показва, че годишната инфлация в Полша се е ускорила през февруари до 18,4 %, което е най-високото ниво от 1996 г. насам и едно от най-високите нива в ЕС, като цените на хранителните продукти и енергията са нараснали с най-бърз темп. В скорошни медийни съобщения, позоваващи се на данни на полицията, се твърди, че след скока на цените в Полша е регистриран 31% ръст на престъпленията, свързани с кражби от магазини за хранителни стоки.

По принцип вносът на руски храни не е забранен от санкциите на ЕС. Според Европейския съвет продуктите, предназначени предимно за консумация от човека, са освободени от ограниченията за износ и внос. Въпреки това много държави спряха бизнеса си от Русия и прекратиха търговията с руски износители през изминалата година. Освен това някои от ограниченията затрудниха финансовите транзакции с руски субекти и транспортирането на стоки от Русия.


Според немското издание обаче полските вносители са готови да положат усилия, за да получат евтини руски продукти.


Полша не е единствената европейска страна, която в момента се бори да поддържа пълни рафтовете с храна в супермаркетите. Британските магазини за хранителни стоки неотдавна започнаха да разпределят зеленчуците по дажби поради недостиг, което накара министъра на храните и околната среда Тереза Кофи да предложи на купувачите да избират сезонни, домашно отгледани зеленчуци като ряпа, вместо да се стремят към вносни домати, чушки и краставици.

Неотдавна руският президент Владимир Путин предложи на европейските страни да се обърнат към Русия, за да се справят с недостига на храна.

"Ряпата е добър продукт, но вероятно ще трябва да се обърнете към [Русия] и за ряпа, защото нивото на нашите реколти все още значително надвишава това на съседите ни в Европа", каза той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева