На снимката е показан газопровод в новия терминал за внос на газ на норвежката компания Gassco в Емден, Германия, 24 май 2016 г. REUTERS/Fabian Bimmer

Свързани новини

23.05.2022 09:26

Полша призовава Норвегия да сподели "свръхпечалбите" си от петрол

Видян 2648 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Норвегия трябва да сподели "свръхпечалбите", които реализира с покачването на цените на петрола и природния газ на фона на продължаващия конфликт между Русия и Украйна, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки на конгреса "Национален младежки диалог" в събота.




"Но трябва ли да плащаме на Норвегия гигантски пари за газ - четири или пет пъти повече, отколкото преди година? Това е болно", каза той и заяви, че тази година превишението на средната годишна печалба от газ и петрол "ще надхвърли 100 милиарда евро" за страна с пет милиона души население като Норвегия.




"Те трябва да си поделят тези свръхпечалби. Това не е нормално, това е несправедливо. Това е непряка жертва на войната, започната от Путин", заяви премиерът.




Моравецки също така призова младите поляци да отидат и да засрамят норвежките си "приятели" заради тлъстите печалби от газ в интернет, за да накарат страната да сподели богатството си.


 


Пишете на младите си приятели в Норвегия - каза той. "Те трябва да го споделят незабавно", заяви Моравецки, като добави, че то не трябва да се споделя непременно с Полша, а с Украйна.




Междувременно основната полска газова компания, контролираната от държавата PGNiG SA, отбеляза почти двойно увеличение на печалбата си Ebitda (или печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация) през първото тримесечие, достигайки около 2,19 млрд. долара, пише Bloomberg. Печалбата е генерирана предимно от норвежкото подразделение на държавната полска компания, на което се пада почти половината от огромната сума.


 


 


Освен това Полша активно се запасяваше с газ, преди да бъде отрязана от Русия, като германската Gascade съобщи за голям скок на реверсивния газов поток в края на април. Миналия месец Москва спря доставките на газ за страната, след като Варшава отказа да плаща за горивото в рубли по новата схема, въведена от Русия в отговор на европейските санкции.




През последните години търсенето на природен газ в Полша непрекъснато нараства, тъй като страната се стреми постепенно да се откаже от старите съоръжения, работещи с въглища. Очаква се Варшава да завърши изграждането на газопровод от Норвегия по-късно тази година - голям проект, който се очаква да помогне на Полша да намали зависимостта си от руския газ.


 


 


 Снимка: Ройтерс


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни