Сасин заяви, че "историческото" споразумение ще укрепи енергийната сигурност на страната, която понастоящем е изправена пред сериозен недостиг на въглища, отчасти причинен от санкциите върху вноса на руски въглища.

Свързани новини

01.11.2022 10:45

Полша подписа споразумение за ядрен реактор с Южна Корея

Видян 915 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник Полша подписа споразумение с Южна Корея за изграждане на четири ядрени реактора, съобщи заместник министър-председателят на страната Яцек Сасин, само няколко дни след подписването на споразумение със САЩ за изграждане на първата ядрена централа в страната, съобщава Политико.


Меморандумът за разбирателство, подписан от Сасин и корейския министър на енергетиката Ли Чанг-Янг в Сеул, ще оцени възможността за изграждане на реактори с южнокорейска технология.


"Ядрената енергия е безопасна, чиста и щадяща околната среда", заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки в публикация във Facebook.


Сасин заяви, че "историческото" споразумение ще укрепи енергийната сигурност на страната, която понастоящем е изправена пред сериозен недостиг на въглища, отчасти причинен от санкциите върху вноса на руски въглища.


"[Държавната] сигурност има много лица, но най-важното от тях е военната и енергийната сигурност", каза Сасин и добави, че сделката ще помогне и за изпълнението на "амбицията на Полша да изгради енергиен микс, основан на чисти енергийни източници".


Новият завод, който ще бъде проект, подкрепен от правителството и контролиран от полско-корейски консорциум, ще бъде разположен в централния полски град Конин. Правителството ще се стреми да построи три атомни електроцентрали през следващите години, каза Сасин.


Предварителният план за развитие трябва да бъде готов до края на тази година, заявиха полското и корейското министерство.


Полша обяви в петък, че е поискала от американската компания за производство на енергия Westinghouse да построи първата ѝ атомна електроцентрала.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби