Поголовна сеч

Свързани новини

08.09.2023 13:16

Поголовната сеч в Странджа е причината Царево да бъде под вода: Димитър Байрактаров

Видян 2449 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 30 години Странджа планина е подложена на изсичане. От 2010 г. досега обаче сечта е поголовна. Това е една от причините Царево и региона да са под вода. Знаем, че едно дърво може да задържа от 80 до 200 л вода. Затова не бива да ни учудва защо се стигна до това огромно бедствие на морето. Това заяви пред Lupa.bg журналистът и народен представител от 43-то НС Димитър Байрактаров.

„Правил съм журналистически разследвания за сечта в Странджа, за което бях заплашван от дървената мафия. Рязали са гумите на колата ми, заливали са я с киселина”, разкри Байрактаров.

„Първо обезлюдиха района, животновъдите спряха да отглеждат овце. След това започна изсичането. Отчасти то е законно. Имаш разрешително за 500 кубика, но изсичаш още 1000. Eто така се извършва бракониерството. Част от горите са общински и кметовете и общинските управи също носят отговорност за тяхното опазване. Всичко се прави за пари. Затова Царево е под вода. Бедствието там е бедствие на човешката глупост и алчност. Резултатът от многогодишното мълчание за проблема днес се изразява в човешки жертви и огромни щети, а тези, които не мълчахме ще бъдем отново репресирани пред мълчаливите погледи на мълчаливците”, заяви журналистът.

От WWF алармират, че под претекст за извършване на „санитарна сеч“ се унищожава много от дъбовите и буковите гори в парка. Така са били изсечени вековни дървета. Естественият хабитат на странджанската зеленика също е бил нарушен и тя е станала косвена жертва на сечта.

Унищожението на уникалната флора би имало последствия и за също толкова нетипичната фауна в Странджа. Така например в южната планина живее най-голямата популация на видра в България. Особено внимание заслужават прилепите, които са 21 вида, всичките са те включени в световната Червена книга. Сечта и нерегулираната човешка дейност обаче поставят под въпрос бъдещето на уникалното биоразнообразие в Странджа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 08.09.2023 15:47

    всичките ни беди са от алчност и простотия, сега пък искат помощи същите човекоподобни индивиди, които са засипали сухите дерета и са построили хотелчета върху тях без пречиствателни станции с 50 метрови тръби в морето , дето си късаха ризите, че нямало замърсяване, ех, Майко България, голяма част от твоите чада са алчни и изумително прости

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион