С френската компания "Фраматом" е подписан договор за доставка на свежо ядрено гориво за 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", добави Еленко Божков. По този договор доставката е също за 10 години. Първата доставка ще се осъществи през 2025 година. "Изключително добри финансови условия. Окончателният договор беше подписан на 24 март", заяви още служебният заместник-министър.

Свързани новини

28.03.2023 17:22

Подписваме за нови 2 блока на АЕЦ Козлодуй със САЩ

Видян 5534 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Предстои окончателното подписване на инженерингов договор за изграждането на 2 нови блока на площадката на АЕЦ Козлодуй с американската компания Westinghouse", обяви служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков след участието си в конференция за развитието на ядрената енергетика. Той изтъкна, че споразумението със САЩ е в много напреднала фаза.


По думите му основните цели на този договор са максималното участие на българската индустрия в изграждането на двата блока, използване на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия контракт. Те ще бъдат построени по технологията AP-1000.
“Това е най-доброто и най-модерното на пазара.


Има 4 работещи реактора в Китай, като китайското правителство направи поръчка за още 6. Имаме още 2 в САЩ, които т.г. ще бъдат пуснати. А следващият AP-1000 ще е в България, именно в АЕЦ Козлодуй и ще е от 13-о поколение”, заяви преди седмици шефът по търговските операции в Westinghouse Елиас Гедеон.


Във връзка с изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ Козлодуй, предстои подписването на междуправителствено споразумение между България и САЩ за изграждане на тези ядрени мощности. Преди това, то трябва да бъде нотифицирано от ЕК. След подписването му от двете правителства трябва да бъде ратифицирано и от българското НС.
Божков подчерта, че Westinghouse има договор за изграждане на 3 ядрени блока в Полша, като България ще иска да работи и за производството на оборудването за ядрени мощности. Той заяви, че винаги, когато има междуправителствено споразумение, участва държавата като гарант и като собственик на подобни проекти. С какъв точно процент ще бъде държавното участие, предстои да се уточни.


Същият инженерингов договор предстои да бъде разработен и подписан с френската енергийна компания Electricite de France (EDF) за изграждане на 2 блока от по 1000 мегавата, като се използва съществуващото на площадката в Белене руско оборудване за ВВЕР-1000. Предстои доизграждането им с френска конвенционална технология. Това ще бъде предмет на инженеринговия договор с EDF.


По същия начин, както със САЩ, ще бъде подписано междуправителствено споразумение между България и Франция за изграждането на двата два ядрени блока на площадката в Белене.


Френският изпълнителен директор за нови мощности на EDF ще пристигне у нас на 4 април, за да се срещне със служебния министър на енергетиката Росен Христов, съобщи още Божков.


След двустранния им разговор ще има и преговори в по-голям формат. На 18 април в Белене ще бъдат на посещение и оглед френски специалисти от EDF, които ще разгледат доставеното оборудване, съхранението му, както и съществуващата инфраструктура на проекта. Все още е рано да се говори какви са прогнозните цени на инвестициите, както и какво ще бъде участието на държавата и на частните инвеститори. В този момент интересите на EDF и Westinghouse са да участват с преобладаващо финансиране в изграждането на двата проекта.


Егор Глазунов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.