Донев се обърна към жителите и гостите на гр. Кюстендил, където се провеждат поредица от събития за отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Свързани новини

09.03.2023 14:03

Почитаме паметта на достойни личности, участвали в спасяването на българските евреи: Премиерът Гълъб Донев

Видян 475 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес свеждаме глава, за да почетем паметта на достойни български граждани и да си припомним урока, на който те ни научиха и който трябва да предадем на следващите поколения – за човеколюбието и достойнството. В същото време ние скърбим и за хилядите жертви на Холокоста, които в годините на нацисткото управление, загубиха своя живот - милионите евреи, които останаха в концентрационните лагери. С тези думи министър-председателят Гълъб


Донев се обърна към жителите и гостите на Кюстендил, където се провеждат поредица от събития за отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.


Премиерът Гълъб Донев обърна специално внимание на Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи и приноса на т. нар Кюстендилска четворка - Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. „Четирима достойни кюстендилци, които точно преди 80 години на тази дата - търговец, адвокат, учител и депутат се събират, за да се противопоставят на престъплението, което се подготвя за депортацията на десетките хиляди български евреи. Не остават безучастни и мълчаливи пред  заплахата вагоните на кюстендилската гара да бъдат натоварени с техните приятели, съседи, съграждани, които да бъдат депортирани и предадени на смърт“, отбеляза министър-председателят.


Премиерът Донев изтъкна и приноса на тогавашния заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев  - също депутат от Кюстендил, за спасението на българските граждани от еврейски произход. „Пешев събира съмишленици, народни представители, които се противопоставят твърдо и настояват за отмяна на заповедта за депортация на хилядите български евреи“, припомни Донев. По думите на министър-председателя тези български личности остават в историята на света като спасителите на българските евреи.

Донев коментира още темата за напрежението около Паметника на Съветската армия


"В разгара на предизборната кампания политиците не трябва да противопоставят хората едни на други. Трябва да се търсят съвместни решения. Историята трябва да бъде предмет, който изучаваме, чрез който помним нашето минало, нашите събития, нашите герои от миналото, от които да се учим. Така че нека политиците да оставят тази тема за след изборите в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение", каза Гълъб Донев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева