Свързани новини

17.11.2016 10:24

Плевнелиев ще свика извънреден КСНС след консултациите с партиите

Видян 1761 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Росен Плевнелиев започна политическите консултации с парламентарно представените политически сили. Първи на "Дондуков" 2 дойдоха представители на ГЕРБ.


Конституцията ясно задължава държавния глава да потърси възможност чрез тези консултации политическата криза да не прерасне в парламентарна криза, каза Росен Плевнелиев.


От вчера сме в политическа криза с гласуваната оставка в Народното събрание на правителството на премиера Бойко Борисов. Оттук нататък президентът е на ход. Конституцията задължава държавния глава да стартира консултации с всички парламентарно представени политически сили преди връзването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на НС. Точно това правим. Точно така действахме при предишните две кризи в рамките на моя мандат и опираме се на здравата основа на Конституцията, на върховенството на равенството и на закона. В днешната консултация с Вас ще дебатираме по следните важни теми: първо, възможно ли в съществуващото НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство; второ, ако това не е възможно - какви са потенциалните разумни дати или период за избори и трето, какво още има да свърши НС - важно, неотложно и съществено за държавата, преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако се стигне до такива", каза Плевнелиев в началото на консултациите.


Държавният глава обясни, че консултациите ще продължат през тази и през следващата седмица. Утре продължаваме с БСП. През цялата следваща седмица продължаваме съответно с всички останали шест парламентарно представени политически сили. Запазвам си правото веднага след това да свикам извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който всички заедно - политическите партии и законодателната и изпълнителната власт, да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме. Чак след това ще стартира и конституционната процедура за връчване на мандати, обясни държавният глава.


Източник: КРОСС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв