Другият ключов момент от срещата Петков-Ковачевски беше говоренето им на английски език пред български журналисти в България

Свързани новини

29.03.2022 17:53

Петков призна македонско малцинство, което не съществува?

Видян 3555 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



„Кирил Петков е абсолютно неподготвен, не разбира темата Македония, отчайващо повърхностен е и е готов да извърши национално предателство”, заяви на страницата си във Фейсбук евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Повод за коментара стана изявлението на българския премиер пред македонския му колега Димитър Ковачевски в София.


 


„Има няколко поетапни цели, които трябва да изчистим, включително защитата правата на малцинствата“, обяви Петков на срещата на страните-членки на НАТО в Югоизточна Европа, цитиран от БГНЕС. Думите му означават, че освен българско малцинство в РСМ има и македонско у нас, а това не е така. На практика висше държавно лице в България призна една от основните опорки на Скопие, срещу които се борим от десетилетия. „За какви малцинства говори този човек?”, запита с недоумение и Ковачев. Реално у нас има 140 хил. македонци с български паспорти, които вече се самопризнаха за българи.


 


Напомняме, че Конгресът на САЩ използва същата теза за лобиране на македонски интереси за сметка на нашата страна. Още в началото на т.г. от американското посолството у нас обявиха, че работят с българското правителство по въпроси, свързани „със зачитането на правата на македонското малцинство в България”.


 


По-рано конгресменът от републиканската партия Клаудия Тени (бивша служителка на консулството на Югославия в САЩ) подхвана т. нар. Месец на македонското малцинство, в който се чества "техният език и култура". Скандалното е, че към тях автоматически добавиха и българите в САЩ, което възмути нашата диаспора. Същата тази Тени заговори за американски санкции срещу България заради ветото върху европреговорите на РСМ.


 


“Искам да кажа абсолютно ясно послание за всички българи и хора от С. Македония - работим с Ковачевски по много координиран начин. Много фокусирани срокове. Поставихме си няколко поетапни цели, които трябва да бъдат постигнати. С. Македония има място в европейското семейство, колкото се може по-бързо. Нашето правителство е ангажирано да постигне този резултат, колкото се може по-експедитивно”, заяви сега Петков, с което демонстрира зелена светлина за Скопие по пътя към ЕС.


 



“За каква експедитивност от българска страна говори? Какви меморандуми ще подписва? Какъв напредък има историческата комисия? Външно министерство участва ли в преговорите или е изолирано?  Кой въобще "преговаря"? ”, запита евродепутатът Ковачев. „В Скопие са станали ужасно нагли, защото Петков ги е уверил, че той ще ги пусне!”, заключи той.


 


 „Правителството у нас явно се кани да изпълни до средата на май една от външните поръчки, за които беше поставено власт, а именно да допусне Македония до началото за преговори за членство в ЕС, без тя да е изпълнила условията на договора с България от 2017 г.”, заяви на свой ред почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов.


 


 „Петков използва и откровени лъжи, като това, че имало някакъв напредък в историческата комисия. Второ, никакъв напредък не може да има, докато новите формулировки не се впишат в македонските учебници.


 


 


И трето, знаете ли какъв напредък всъщност е имало: Скопие щяло да публикува официално приетите формулировки за цар Самуил и Св. Климент Охридски. Забележете обаче - това са формулировки от месец февруари 2019 г. Дребна подробност, нали господин Петков?”, посочи той. „Казано кратко: тази комисия не е мръднала от поне три години, но Петков обявява напредък”, заключи Каракачанов.


 


Другият ключов момент от срещата Петков-Ковачевски беше говоренето им на английски език пред български журналисти в България и игнориране на домакина. От дипломатическа гледна точка това може да бъде тълкувано като намек за отстъпление и от темата за българския език.



Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 незабавна оставка 30.03.2022 15:06

    Час по-скоро тези мошеници трябва да бъдат разкарани, направиха точно обратното на това, което говореха преди изборите. Сериозно обедняване на населението без никакво повишение на доходите, с изкл. пак на тях и нищоправещите депутати, развоя с Македония, теглене на милиарди без нито да се знае за какво нито къде отиват, 10 милиарда само през декември опукаха, пак не казват за какво, сключване на договори за милиарди с корупционен полъх, тотално подвластни и подложени за сребърници на американските и западни техни господари....Опоскаха, опропастиха и обраха българския народ само за 100 дни!!!

  • 002 Локо-СофЯ - Фор Йевйер 29.03.2022 22:31

    С македонския таралеж в гащите, точно това ще му изяде кариерата на ПЕткофф!

  • 001 Anonimen 29.03.2022 21:02

    Пълна срамота че е още на власт това правителство.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв