„Има настанени лица, които, видно от системата на гранична полиция, не са пребивавали в България. Това, което направихме в съвместни разговори, включително и с украинския посланик, е да идентифицираме и да разграничим бежанците - хората в нужда, от “туристите”, дошли да почиват в България”, добави той.

Свързани новини

05.06.2023 09:24

Петков-Нинова открадна милиони през „мъртви души”, уж украински бежанци: МВР

Видян 2071 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Установени са дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите,” заяви по време на блиц парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. „Проверка на МВР е доказала, че в някои от хотелите  са настанявани  над 1,5 пъти повече хора от максималния капацитет, както и деца, които не са се родили, и хора, които не са влизали в България”, отчете юристът. Всички материали по предполагаемата схема от времето на кабинета Петков-Нинова вече са предоставени на прокуратурата, стана ясно от думите му.


“Понякога се касае за хотели, няколко, собственост на един и същи човек, който няма как да не знае, че тези бежанци едновременно се намират на 3 различни места, които са под негов контрол. Оттам насетне се стига до парадокса в хотели, които имат пълен капацитет, да има настанени лица над един път и половина повече от максималния капацитет на хотела”, посочи Демерджиев.


„Има настанени лица, които, видно от системата на гранична полиция, не са пребивавали в България. Това, което направихме в съвместни разговори, включително и с украинския посланик, е да идентифицираме и да разграничим бежанците - хората в нужда, от “туристите”, дошли да почиват в България”, добави той.


„Ще кажа само, че при първата физическа проверка, която извършихме по хотелите, установихме приблизително 3 хил. души по малко от 12 хил., които трябваше да се намират там”, отчете още министърът. Напомняме, че кабинетът Петков-Нинова заложи по 40 лв. на ден за всеки настанен украински гражданин. Така са крадени милиони лв. на месец, а в първите месеци на войната бежанците стигнаха 6-цифрена стойност като брой.


На този фон хотелиерите още изчакват държавата да им разплати разходите, направени за украинските бежанци.


По-рано МС за пореден път удължи въпросната програма за подпомагане до 30 юни т.г. Тя е в ресора на Министерството на туризма (МТ), което в служебния кабинет се води от Илин Димитров от Продължаваме промяната, а в редовния беше при Хр. Проданов от БСП. Заместник-министрите са същите, като едната е още от кабинета на ГЕРБ и ДБ 2014 -17 г.


„Търпеливо изчакваме, не желаем да бъдем в конфликт, но търпението ни започва да се изчерпва”, коментира преди седмица пред Nova хотелиерът Елена Андонова. Тя и даде да се разбере, че е възможно да има някакъв вид протест от бранша.


По-рано ред кабинети многократно не спазихи обещанията си да изплати дължимите на хотелиерите суми по настаняване на украинците. Такава беще и ситуацията в края на м.г. когато истинските бежанци бяха на ръба от изгонване от местата, където са подслонени.  „Министерство само администрира мярката”, коментира тогава Димитров.
Напомняме, че въпросното забавяне на финансовите средства за бранша и хаосът по темата започна още при работата на редовния кабинет Петков-Нинова. Тогава правителството първо остави въпроса за бежанците на кметовете на общините, а после ги настани в хотелите, но без да плаща. В крайна сметка проблемът остана  в наследство за служебния кабинет.


Напомняме, че разходите за украинците се поемат от бюджета на страната и се възстановяват от ЕС.


Егор Глазунов


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак