Свързани новини

23.09.2014 13:30

Пенсиите няма да се намаляват или замразяват, увери Христосков

Видян 1125 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Социалният министър Йордан Христосков отхвърли опасенията, че през 2015 г. няма да има индексация на пенсиите заради дефлацията през тази година. Той обясни, цитиран от БНР, че до края на годината се очаква дефлация около 1 %, което означава, че минус 1 % ще бъде индексът на потребителските цени. Очакваното увеличение на средноосигурителния доход пък за тази година ще бъде около 4,8 %.


„Така че ако се приложи швейцарското правило за бюджета за следващата година, то в никакъв случай няма да има намаление на пенсиите догодина, нито пък нулево нарастване, тоест да бъдат замразени на същото ниво", посочи Христосков.


Работодатели и синдикати са договорили минимални осигурителни прагове за 2015-а година в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19 процента от работещите. Постигнатият среден ръст е 4,2 на сто, информира социалният министър. Той  заяви, че ще наложи същия процент и в дейностите, където няма споразумение.


По думите му ефектът от договореното е, че 36,2 милиона допълнително във фондовете на общественото осигуряване. Ако се разпростре административно-договореният процент от 4,2 на сто нарастване, тогава ефектът ще бъде 49 милиона. Йордан Христосков подчерта, че практиката е показала, че нито намалява заетостта от увеличението на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата, нито нараства безработицата. Ако всички тези пресмятания се сбъдваха, сега безработицата трябваше да бъде 50 на сто, каза още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец